Хиляди на крака при патриарх Кирил, храмът се оказа тесен (галерия снимки)

Архив Пловдив

28-04-2012, 19:22

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Домакинът митрополит Николай започна приветствието си с извинение

Църквата „Св. Марина“ и дворът й се оказаха тесни за желаещите да присъстват на литургията, отслужена от руския патриарх Кирил в Пловдив. Потокът вярващи беше изпълнил храма, двора, улицата пред него и цялата "Отец Паисий". Три екрана предаваха на живо службата и изказванията на висшите духовници. Повечето от хилядите миряни, дошли на срещата, бяха очаквано възрастни хора от града и околността.

Словото си домакинът митрополит Николай започна необичайно, той се извини на руския патриарх за публикации, появили се в българския печат дни преди визитата му, представящи личността на патриарха в неблагоприятна светлина. Без да цитира конкретни медии той каза, че изявленията са свидетелство, че „духовниците имат много работа на отредената им нива“.

Своята благодарност за визитата изрази и кметът на града Иван Тотев.

Самата литургия продължи около час. След това висшите духовници се оттеглиха в митрополитския комплекс за среща на четири очи. Още тази вечер патриарх Кирил ще отпътува за София, където утре го очаква натоварена програма.

Главата на руската православна църква пристигна в Пловдив днес следобед. Първа негова спирка беше Бунарджика, където се поклони пред Паметника на руските освободители и този на Альоша. В прочувствена реч главата на руската църква акцентира върху неспособността за саможертва на днешното общество и върху консуматорския му дух. Рамо до рамо думите му изслушаха всички представители на властта от града и региона, политически опоненти, бизнесмени, общественици и най-обикновени миряни, събрали се в 30-градусовата жега.

По-рано днес руският духовен глава се срещна с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

 

Кой е Кирил?

Настоящата глава на руската православна църква патриарх Кирил е интронизирин през февруари 2009 г. след смъртта на Алексий 2-ри. Той е 16-ият московски и руски патриарх. Това, което изуми целия пралославен свят бе нарушаването църковния протокол при задължителните мирни посещения, които патриархът трябва да направи след интронизирането си. От страна, която е доста по-назад в списъка за посещения, България се нареди на 4-то място.

Биографията на патриарх Кирил е противоречива. От младини се стреми към църквата, но е летец, а мечтата му е да полети в космоса. Роден е през 1946 г. в семейство с традиции в православната религия. Владимир Михайлович Гондяев както е светското му име е син, внук и брат на свещеници. Дядо му е лежал години наред в Соловти – един от най-страшните лагери по сталиново време. Самият Владимир отказва в училище да стане пионер и комсомолец.

Още като млад по примера на роднините си се стреми към църквата. След като се замонашва започва да работи в полето на отношенията на църквата с външния свят. В Духовната академия в Ленинград постъпва на 19 години.

През 1969 г. е подстриган за монах и приема името Кирил. Две години по-късно става представител на Московската патриаршия в Световния църковен съвет. 10 години е ректор в Духовната академия в Петербург, тогава Ленинград. През 1991 г. Кирил е избран за митрополит.

20 години ръководи отдела за външни връзки на руската православна църква и е постоянен член на Светия синод. Член е и на множество обществени организации и е почетен доктор на редица университети.

В Русия главата на руската православна църква е популярен точно толкова, колкото най-изявените им медийни звезди. Познат е най-вече с предаванията си на православна тематика, а сред бъдещите духовници като активен лектор.