Пластмасата в световния океан - 2,5 пъти повече от очакваното

Новините

28-04-2012, 18:22

Снимка:

dailygalaxy.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нивото на пластмасови отпадъци е 2,5 пъти повече отколкото показват досегашните измервания, смята океанографа Джора Проскуровски

Нивото на пластмасови отпадъци в океана е 2,5 пъти повече от досегашните оценки. В нова публикация в журнала Geophysical Research Letters океанографът Джора Проскуровски показва, че боклуците могат да потъват при по-силни ветрове.

Тогава количеството на пластмасови отпадъци може да бъде подценено с фактор от 27, казват изследователите. Те открили 2,5 пъти повече боклуци във водата под първите 25 см от повърхността отколкото на самата повърхност. 

Откритието показва, че предположенията за количеството пластмаса в океана, които са правени само с преглеждане на повърхността подценяват значително истинската цифра.

Пластмасовите боклуци могат да внесат хаос в екосистемите, наранявайки рибите, които ги консумират. Отпадъците освен всичко са и добри места за развитие на бактерии и водорасли, които биват пренасяни на далеч – на  места където те стават инвазивни видове и могат да предизвикат допълнителни проблеми.