Храните с етикети за наличие на ГМО

Архив Бургас

28-04-2012, 09:52

Снимка:

p0ntifex.wordpress.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Новите означения ще бъдат регламентирани с промени в наредбата за етикетирането на храните

Задължително указание за наличие на ГМО по етикетите на млечни и месни продукти с генетично-модифицирани съставки ще бъде въведено

с промени в наредбата за етикетирането на храните. Промените са инициирани от българските екологични организации и вероятно до есента на тази година ще бъдат разработени от експерти на Агенцията по безопасността на храните, съобщи за Investor.bg Светла Николова от сдружението „Агролинк“.

Освен задължителното описание върху етикета, че месото или млякото е добито от животни, хранени с ГМО-фуражи, новите означения ще отличават и производителите, които въвеждат задължителен контрол и гарантират, че продукцията им е абсолютно чиста от генномодифицирани култури.

„Първите европейски държави, които въведоха подобен отличителен знак, са Германия и Австрия. Имаме амбицията България също да приложи тези означения, така че потребителите да имат сигурност, че купуват ГМО чисти храни“, посочи още Светла Николова.

Тя припомни обаче, че контролът върху тези производителите ще бъде изключително строг, гарантиращ на потребителите, че няма да попаднат на храни с фалшифицирани етикети.

Поредните нормативни промени се наложиха, след като внезапни проверки из магазинната мрежа през последните две години установиха, че в страната се продават фуражи с ГМО-соеви съставки, които са с над пределно допустимите по закон концентрации от 0,9%, без това да е означено върху етикетите.

По закон вносителите трябва да информират клиентите за наличието на генетично модифицираните организми. Тези рестрикции бяха въведени основно под натиска на природозащитниците, които изискаха от българската администрация страната да наложи превантивни мерки срещу неразпространението на ГМО-култури.

Въпреки че българското законодателство е транспонирало почти изцяло европейското по отношение на ГМО, вчера Европейската комисия предупреди страната да включи и текстовете от евродирективата, които указват, че при опитите с ГМО в лабораторни условия се включат и културите без риск за околната среда.

Това изискване е чисто техническо, поясниха от екоминистерството, припомняйки, че според българското законодателство не съществуват генетично модифицирани организми, които да не носят риск за околната среда, затова и подобен текст не е включен в българския закон.