Румъния разсекрети частично договорите с Шеврон

Архив Бургас

28-04-2012, 09:52

Снимка:

chevron.com

Автор:

Дневник

Всичко от Автора

Медии и неправителствени организации критикуваха липсата на прозрачност във връзка със споразуменията.

Румънското правителство разсекрети частично договорите с американската компания "Шеврон" за добив на шистов газ,

като вчера бяха публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, пишат днес румънските вестници, цитирани от БТА. Медии и неправителствени организации критикуваха липсата на прозрачност във връзка със споразуменията.

Договорът за периметъра в окръг Васлуй, Източна Румъния, не е разсекретен, като представители на американската компания са обяснили, че такова нещо не е било искано, отбелязва в. "Ромъния либера". Вестник "Журналул национал" допълва, че вчера в град Бърлад, окръг Васлуй, където се намира 
четвъртият периметър на "Шеврон", е имало осем хилядна демонстрация срещу добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Румънският премиер Михай Ръзван Унгуряну съобщи вчера, че е получено съгласието на "Шеврон" за разсекретяване на споразуменията за концесия на петролни периметри в областта Добруджа. Така на сайта на Националната агенция за минералните ресурси вчера са били публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, близо до границата с България. По искане на "Шеврон" са останали конфиденциални някои търговски клаузи.

Румънските вестници пишат днес, че заради техническа грешка главата за сумите, които ще инвестира "Шеврон" в Румъния, също е можело да се види на сайта. По-късно поверителността на информацията е била повишена и данните не са били достъпни.

"Журналул национал" посочва, че концесията в Добруджа е за 30 години, с опция за удължаване с още 15 години. Сместа от химикали във водата, с която са прави сондирането, остава тайна, посочва вестникът. 
В случай че открие газ, "Шеврон" се задължава да плаща на румънската държава между 3.6 процента и 13.5 на сто от произведеното, информира "Журналул национал" и отбелязва, че това са минимални ставки.

Според разсекретените данни "Шеврон" се задължава да постави общо осем сонди в трите периметъра в интервал от четири години след подписването на договора. Ако откритото количество е по-голямо от очакваното, "Шеврон" може да инсталира по осем сонди във всеки периметър.

В. "Ромъния либера" отбелязва, че периметрите в Костанца се намират в популярни туристически зони.

"Шеврон" се задължава да инвестира 21.14 милиона долара в задължителната фаза от програмата в периметъра в Адамклиси за срок от 4 години, като може да увеличи инвестициите до 100.14 милиона долара за инсталиране на допълнителни сонди.

В периметъра в Костинещ условията за инвестиции са същите, а разлика има само в периметъра във Вама Веке, на границата с България, където от самото начало американците искат да поставят четири сонди, посочва "Журналул национал", като цитира данните, които е трябвало да бъдат засекретени.

Общо задължителните инвестиции са на стойност 82 милиона долара до 2016 г. с възможност да се увеличат с още 300 милиона долара до 2020 г., посочва вестникът.