Най-голямата слънчева централа в Европа заработи в Първомайско

Архив Пловдив

01-05-2012, 12:17

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Уникалното съоръжение ще произвежда 50 мегавата чиста енергия

Най-голямата в Европа фотоволтаична централа беше открита в село Караджалово, община Първомай.

От "зеления" проект ще се произвежда 50 мегавата чиста енергия.  До една година съоръжението ще може да захранва 27 хиляди жилища. И ще се спести отделянето на 37,400 тона въглероден двуокис, разказа Янис Василопулос - инженер на фирмата-инвеститор. Избрали мястото за централата, защото има близка подстанция, за де направи връзката с Националната електрическа компания. Чуждите инвеститори отбелязаха и предимствата на енергийния ни закон, както и слънчевото време в първомайско. Отчетоха, че без съдействието на общинския кмет Ангел Папазов не биха се справили.

Строителството на фотоволтаичната централа е започнало през септември 2011 година и е приключило през март тази година. В изграждането са били заети до 400 работници и специалисти.

Не беше леко особено през зимата, когато всичко тук беше сняг и лед, спомня си Пламен Панчев управител на фирмата, която е изпълнила проекта.

Слънчевата централа е разположена на площ от 1000 декара. В нея са вложени 170 милиона евро частни финансови средства-американски и испански инвестиции, осигурени с помощта на Световната банка.

Сега фотоволтаичната централа осигурява работа на 20 души- главно за поддръжка и охрана.