Първи май - ден на протести по целия свят +

Архив Пловдив

01-05-2012, 13:27

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Празникът тази година преминава под знака на социалното напрежение и протести срещу непопулярните мерки за икономии, предприети от правителствата в отговор на икономическата криза

С демонстрации в цяла Европа днес се отбелязва Деня на труда. Празникът тази година преминава под знака на социалното напрежение и протести срещу непопулярните мерки за икономии, предприети от правителствата в отговор на икономическата криза.

В Гърция днес започват поредните стачки срещу реформите и намаляването на разходите. В столицата Атина градският транспорт и железниците спират работа за 24 часа, а фериботите ще преустановят работа за 4 часа. Според наблюдатели днешните стачки може да преминат по-мирно от обикновено, тъй като вниманието на всички е насочено към изборите в неделя, когато се очаква милиони гърци да изразят неодобрението си за водената от правителството политика.

В Русия новоизбраният президент Владимир Путин и настоящият държавен глава Дмитрий Медведев се включиха в шествие по повод 1 май, което събра около 120 000 души в Москва, по-малко от седмица преди встъпването в длъжност на Путин.

Първомайско шествие е организирано в Москва от профсъюзни активисти съвместно с управляващата партия "Единна Русия". Путин и Медведев, които за първи път участват в шествие за 1 май, се присъединиха към тълпата на площад Манеж, в непосредствена близост до Кремъл, съобщиха руските телевизии. Шествието се провежда по-малко от седмица преди встъпването в длъжност на Владимир Путин на 7 май. Той беше избран за президент с близо 64% от гласовете на избирателите на 4 март в резултат на спорни избори и въпреки голямото протестно движение.

В Съединените щати движението „Окупирай Уолстрийт” призова за глобален протест срещу икономическото неравенство. Движението стана известно миналия септември, след като организира масови протести отвъд Океана. 

Многохиляден митинг се проведе и в центъра на японската столица Токио. Хората изразиха своите искания, сред които са: закриването на всички атомни електроцентрали в страната, по-бързото възстановяване на пострадалите от бедствието райони, създаването на работни места и осигуряването на социални гаранции. Организатор на митинга бе японската Национална федерация на синдикатите. Участие взеха над 20 хиляди души.