Най-голямото знаме на Балканите ушито в Пловдивско

Архив Пловдив

01-05-2012, 17:29

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Българският трибагреник и флагът на ЕС с рекордни за Балканския полуостров размери се веят в Морската градина във Варна, а са изработени в Първомай

Най-големите знамена на Балканите са с размери по 375 квардратни метра всяко, научи ПловдивУтре. Поръчката на българския трибагреник и флага на ЕС е по идея на община Варна. Преди дни знамената с размери 15 на 25 метра са поставени в Морската градина.

„Само едната звезда, изобразена на флага на ЕС, е с размери 120 на 120 см. Снимахме знамето във физкултурния салон на училището в Първомай и дори там не се побра изцяло“, разказа управителят на фирмата-производител на необичайната поръчка Атанаска Велчева.

Трибагреникът и флагът на ЕС са направени от специален плат, разработен заради инициатива, подета от предишното правителство. По нареждане на ексминистъра на Държавната администрация Николай Василев на всеки пропускателен пункт са се сложили огромни пилони със знамена.

От първомайската фирма тогава печелят обществената поръчка, но знамената с обикновен плат не издържали дълго на метеорологичните условия. „За да бъдат устойчиви на вятъра и влиянието на времето специалисти от Пловдивския регион изработиха специална тъкан – щапелна полиестерна коприна", разказаха от фирмата.

Преди години знамената ушити за границите ни, също били разпъвани в училищния физкултурен салон на първомайско училище. В знак на благодарност министър Николай Василев обзавел компютърен кабинет за учениците. "Някои от трибагрениците днес Василев подменя с лични средтва. Често поръчва нови, след като е видял някъде из България, че старите са остарели", разкри Атанаска Велчева.

Варненските знамена се махат всяка есен заради силните ветрове и напролет отново грейват на пилоните, които са най-високите в Европа. Със своите 52.6 метра те са колкото 18-етажна сграда, припомнят колегите ни от Варна Утре.