Кайли, Ума и Леонардо сред най-вървежните детски имена

Архив Бургас

01-05-2012, 11:53

Снимка:

vnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Почти на изчезване обаче е Иванка, едно от най-популярните имена у нас през миналия век. Сега се заменя от старинната форма Йоанна. Засилена е употребата на производните Иванела, Иваниа, Иванина, дори Иванджелина. 

Константинели, Стихия, Дианджелла, Цветоплама са екзотични лични имена, които навлизат в големите градове,

съобщава в. "24 часа". Все по-често родителите кръщават децата си Кайли, Ума, Брайън, Леонардо, Патрик, Тимъти, Лоренцо. Това показва изследване на Института за български език при БАН.

Класиката се държи от Виктория в София и Варна и от Мария в Пловдив. На изчезване са обаче Иванка, Стефка и Янка. Типично мъжки имена сега носят жените: Самуила, Матея, Калояна, а женски са дадени на момчета - Жасмин, Розалин, Малин, Викториян. От традиционните у нас имена сравнително често се срещат Кирил, Ангел, Ивайло, Васил и Валентин. Първенството обаче държат Георги и Александър.

Модерни са двойните, та и тройните имена, за да няма проблем нито с едната, нито с другата баба. Анастасия-Шехерезада и София-Доменика си партнират отлично със Салвадор-Си Джей и Джошуа-Кристиан.

Често чуждите имена отразявали мечтата на родителите децата им да живеят в чужбина.

- Приятно ми е, Анджелина!

- И на мен, Тимъти!

- Запознайте се, приятелката ми Зоуи-Анабел.

Това съвсем не е епизод от дублиран американски филм. Тези реплики може да се чуят днес в големите градове на България, като участниците в разговора са си чисти българи.

В момента са модерни чуждите лични имена, свързано е с надеждите на родителите детето да не остане да живее в България, твърди проф. Анна Чолева, д-р по ономастика (наука, която се занимава с произхода, значението и разпространението на имената) от Института за български език при БАН.

Според изследване в София и Варна най-популярното име за момиче е Виктория, в Пловдив все още е традиционното Мария. "В Пловдив се съхраняват повече традициите, поне по отношение на именуването." Александър води класацията в мъжките имена в София и Варна, в града на тепетата най-много носят името Георги. У нас в момента се срещат 67 000 имена, като 38 000 са женски.

Виктория от латински означава победа, при избора влияят и популярните личности като Виктория Бекъм и Виктория Принсипъл. Чрез Виктория младите родители “подновяват” имена на техни роднини като Витка, Виолета и Величка, смята езиковедът.

Много популярни у нас са имената Габриела и Никол (на баба Николина). Александра също, както и Алекс и Сандра. Въпреки че с Алекс често не може да се разбере за момче ли става дума или за момиче.

Почти на изчезване обаче е Иванка, едно от най-популярните имена у нас през миналия век. Сега се заменя от старинната форма Йоанна. Засилена е употребата на производните Иванела, Иваниа, Иванина, а в Пловдив има дори Иванджелина. Не е престижно да име с име с умалителната наставка "ка"! Янка също си е отишла. Не съществува от 2008 г. насам. Популярни са обаче Янина, Янислава и Яница.

Стефка срещу Стефани и Стефания е 1 към 10.

Тодор все по-често вече е Теодор, Тодорки пък почти няма, само Теодори. Майките предпочитат Кристина пред Христина. По-малко именуват с типичните славянски имена като Владимир, Станислав и Ярослав, защото са по-дълги.

Според проф. Чолева е радостно, че сред първите 50 най-разпространени женски лични имена са българските Калина, Рая, Ралица, Цветелина, Златка, Лилия, Деница и Елица. С висока честотност са имената Десислава, Ния и Сияна.

Има и много екзотики, измислят ги преди всичко софиянци - Константинели, Жикислава, Женимира, Дианджела, Радоцвета,

Озарена, Цветоплама, Стихия, дори Санта Мария.

Съществува и тенденцията краткост, както и струпване на гласни - Ая, Вая, Деа, Ия, Лея, Ная, Мая, Тея и Руя. При мъжките пък Гео, Тео, Лео, Део.

Всяка година в личните имена идват нови и нови, повлияни от певци, артисти, лица от шоубизнеса: Селин, Марая, Кайли, Ума, Памела, Франческа.

Типични мъжки имена сега носят жените: Самуила, Матея, Методия, Калояна, докато типично женски са дадени на момчетата - Жасмин, Розалин, Малин, Викториян.

От мъжките имена губят популярност Иван и Димитър. Иван е отпаднал от първата десетка в София, на четвърто място е в Пловдив и на десето във Варна. Димитър е на осмо място в столицата, на седмо във Варна, но на второ под тепетата. Георги все още държи първенството, само в София го изпреварва Александър. Христо вече дава път на Кристиян. Костадин изчезва, предпочитан е Константин. Николай води пред Никола, но и двете форми се радват на почит, казва проф. Чолева.

От традиционните български имена сравнително често се срещат Йордан, Кирил, Виктор, Ангел, Ивайло, Васил, Валентин и Максим.

Пренебрежение към традицията е именуването Брайън, Леонардо, Лорънс, Лоренцо, Патрик, Тимъти.

За да няма проблем нито с едната, нито с другата баба, често родителите дават по две лични имена на малкото. Особено ако в семейството детето е едно. Срещат се често и за двата пола. Други пък избират двойни имена, защото смятат, че е по-шик. Адисън-София, Анастасия-Шехерезада, София-Доменика и Катерина-Грейс си партнират отлично с Марк Антоний, Салвадор-Си Джей, Живоил-Йоан и Уинстън-Захари. Като че ли един за друг са също Юлия-Чезара с Джошуа-Кристиан и Златина-Сюзън с Иван-Артър. Срещат се и различни съчетания на наше и чуждо катоДеян-Джеймс, Ангел-Ноа, Иван-Ричард, Юлиян-Пиер.

У нас се срещат и тройните имена. Момиченца се казват Елза-Франсоаз-Роси, Рада-Ясмин-Никол и Люси-Ингрид-Еманюел. Момченцата пък са Даниел-Слав-Маркъс или Ноа-Никола-Жан.

Мода има и в бащините имена. Българинът се отказва от модела те да се изписват с наставка "ов", "ев", "ова" и "ева". Така вече дъщерята на Кирил не е Кирилова, а просто Кирил. Синът на Мартин е просто Мартин, а не Мартинов.