ЕКСКЛУЗИВНО с Васко Василев: Не съм се влюбвал, докато държа цигулката

Архив Пловдив

02-05-2012, 12:50

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

След 3-годишна пауза виртуозът Васко Василев излиза на пловдивска сцена. “Вива Вивалди” ще звучи в града на 12 май

Прелетял преди часове от Барселона и шофирайки сам автомобила си, световноизвестният цигулар Васко Василев пристигна за среща с пловдивски журналисти. Облечен в синьо и с удобни мокасини, усмихнат влезе в известен местен клуб.

Предпочете кока-кола вместо кафе и заразказва за последните си концерти в Абу Даби. “Там например видях за първи път машини, които пускат злато вместо банкноти.Слагат кредитната си карта и падат кюлчета. Не знам така ли са плащали за моите концерти”, сподели през смях цигуларят.

Иначе публиката навсякъде по света била еднаква. Засвири ли нашият виртуоз и всеки онемява. На концерта му в Абу Даби отишли предимно европейци. Но не липсвали и шейхове. Сред гостите бил и шейхът-собственик на Манчестър Сити.

Най-вероятно на 12 май във 2 палата на Панаира няма да има шейхове. Но ще могат да се поберат 1500 души, които обичат музиката на Васко. И ще има за какво. Концертът ще бъде неповторим, така е плануван. Васко Василев е кръстил националното си турне  Вива Вивалди.Но ще има музика и на Паганини. Цигуларят ще изпълни класически парчета с негови лични аранжименти. Няма да бъде обичайният концерт в камерна зала. Първоначалната идея е била събитието да се случи в църква, но там пък няма да могат да се поберат толкова хора.

Английски барабанист, свирил за Мадона, ще го направи в Пловдив за Васко Василев. Най-добрите музиканти от Пловдивската и Софийска филхармония също са част от турнето.

“Не, не съм се влюбвал докато свиря. Това никак няма да се хареса на публиката”, каза за ПловдивУтре цигуларят

“Знаем, че сега нямате любима. Има ли шанс пловдивска девойка да Ви впечатли?”

“Зависи от охраната. Но след концерта могат да заповядат за автограф.”

Цигулката Амати е на 304 години. Тя ще звучи в Пловдив. Изработена е от учителя на Страдивариус и всъщност е по-стара от тази на Вивалди.

“Обичам да слушам различна музика. Стига да е добра. Чалга в бара, класическа музика в зала”, признава Васко.

А за да потръгне класическата музика у нас, творците трябва да имат мотив да го правят. “Как ще се случи това, когато държавата те субсидира на 100%. Ти защо да се опитваш да се развиваш”, размишлява цигуларят. “В България трябва да стане като в Англия – 30% държавна субсидия, останалото – сам.”

По света класическата музика има много последователи. И Васко казва стряскащи даже за нас, журналистите, цифри. В Китай, например,  имало 2 милиона цигулари и 80 милиона пианисти.

Програмата на Васко Василев е запълнена до края на годината. Но всъщност какво от това – нали след 10 дни е в Пловдив.

Концертът ще бъде във 2 палата на Панаира, начало 19 часа. Цени на билетите от 20 до 80 лева.

Преди това:  7 май – Русе, 8 май- Велико Търново, 09.05 – Варна, 10.05 – Бургас, 11.05 – Стара Загора. 

Концертът в София ще бъде на 13 май.