Без кебапчета и сутиени пред Бачковския манастир?

Архив Пловдив

02-05-2012, 16:36

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Кръчми и сергии работят незаконно от години

Търговците, разположили се удобно пред Бачковския манастир, бяха изненадани от проверки, научи ПловдивУтре. На 25 и 28 април експерти от Стопанския отдел на община Асеновград инспектирали продавачите.

Резултатите са повече от стряскащи. 28 наематели на сергии и павилиони въртят търговия на открито, без да имат разрешение за това. Ресторант на ул. “Алея” пък посреща клиенти, без да е категоризиран. При това изненадващите проверки не са били в неделен ден, нито на празник, когато на Бачковския манастир се изсипват хиляди хора.

Според запознати, разрешението за търговия на открито, което издава общината, съдържа схема на площта, подписана от архитект, и документ от полицията, който удостоверява, че мястото за търговия не е рисково за пътни инциденти. Всеки, който е минавал през въпросната чаршия, е виждал как миряни и автомобили едва се разминават между опънатите сергии.

Търговската улица пред Бачковския манастир не е общинска собственост. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов не знае площите там манастирски ли са или частни. Сигурно е, че парите от наем влизат в нечии сметки. За общината остава само “удоволствието” да проверява законна ли е търговската дейност.

Нарушителите трябва веднага да си извадят нужните документи. Иначе глобата е от 50 до 300 лева. Скоро ще има повторна проверка, закани се Караиванов.

За общинския кмет остава да си мечтае уличката към Бачковския манастир да не е пълна с кебапчета и сутиени на открито, а да се превърне в занаятчийска, например.

Дали така мислят и собствениците на търговските площи?