Хващат по 1200 фалшиви банкноти месечно

Архив Бургас

02-05-2012, 09:37

Снимка:

Българското копие на банкнотата от 200 евро било най-доброто в света

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Най-често обект на фалшификация стават банкнотите от 20 и 50 лв, пише днес в. Монитор

 
Правят ментето по 2 технологии
Фалшивите банкноти най-често се изготвят по две технологии. При първия метод на един лист се отпечатват лицето и гърбът на банкнотата. При другия това се случва на два различни листа, които впоследствие се слепват. Изборът зависи от качествата на хартията. Преди години италиански мафиоти успели да откраднат хартия, на която се отпечатвали банкнотите от 20 евро. Затова продукцията им носела всички защитни знаци на оригиналите. „Когато се появи добър фалшификат на пазара, обикновено държавните печатници пускат нов модел с още защити. Това обаче са допълнителни разходи”, посочиха от полицията. Според антимафиотите българските левове имат изключително висока степен на защита, поради което копията им лесно се различават.
„В същото време хартията за изработването може да бъде внесена както от Турция, така и от Швейцария”, разказаха запознати.
Проверяваме дали са истински по 5 елемента
Лесно може да бъде проверено дали една банкнота е истинска или фалшива, съобщават от Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ). Обикновено всички купюри съдържат пет защитни елемента. Три от тях могат веднага да бъдат разпознати, ако поставим банкнотата срещу светлината. Това са водният знак, регистър на проглед и осигурителна нишка с повтарящ се в нея текст.

 Четвъртият защитен елемент може да бъде установен на допир. Надписът „Българска народна банка” и портретът върху банкнотата трябва да бъдат релефни. Петият защитен елемент е свързан с холограмната лента. Експертите на БНБ съветват да наклоним банкнотата и да проверим дали пулсира числото, обозначаващо номиналната стойност. Освен това фигурите по лентата трябва да проблясват в различни цветове.

От БНБ припомнят, че всеки, който притежава банкноти със съмнителна истинност, трябва да ги занесе на проверка в най-близкия банков офис или в най-близкото полицейско управление.
BG копието на €200 номер 1 в света
Фалшификат на 200 евро, изработен с участието на българи, е станал номер едно в света по качество. Заради изключителното добрия екземпляр част от супермаркетите в Европа отказвали да приемат банкноти с такъв номинал. Причината за това е, че само касиерки с дългогодишен стаж могат да го разпознават. Заради съмнения, че ментето се предлага и у нас, в средата на миналата година от БНБ изпратиха указания към българските банки да са изключително внимателни, когато получават 200-еврови банкноти, защото може да са фалшиви.
„Подозираме, че българи са участвали в изработката на банкнотата от 200 евро, но предполагаме, че не е произвеждана у нас, защото ако беше така, досега щяхме да сме разбили печатницата”, обясни пред „Монитор” антимафиот от сектор „Фалшификации” в ГДБОП. Спецполицаите вече на няколко пъти хващат мулета, които  транспортират уникалните копия, но задържаните нямали никаква представа къде е произведена стоката. Другата версия на разследващите е, че страната ни е транзитна точка за трафика на фалшификатите.