Археолози откриха доказателства за човешки жертвопринoшения в Мексико

Новините

03-05-2012, 16:40

Снимка:

paranormalknowledge.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Следи по обсидианови ножове показват, че принасянето на хора в жертва е било обичайна практика в древно Мексико

Убедителни доказателства за човешки жертвоприношения в древно Мексико са открили учени от мексиканския национален институт по антропология и история.

Изследователите забелязали фосилизирани следи от кръв върху обсидианови ножове. Посредством сканиране с електронен микроскоп те успели да идентифицират човешка тъкан на 31 от ножовете, открити в щата Пуебла.

Находките са от малко известната култура Кантона, която предхожда с 1000 години ацтеките. По остриетата били открити следи от червени кръвни телца, колаген, фрагменти от сухожилия и мускулни влакна.

„Това потвърждава, че ножовете са били използвани за жертвоприношения“ обясняват учените. И друг път са били откривани следи от вещества по обсидиановите остриета – но за пръв път останалото е от човешка плът.

Някои от ножовете имали повече следи от червени кръвни телца, други – повече кожа, а трети – мускули или колаген, „което подсказва, че всеки инструмент е бил използван за различни цели“. В обществото на предиспанските култури в Централна Америка човешката кръв е била витална течност, необходима за да бъде космоса в баланс.

Откритието потвърждава сведенията от по-късни култури за използването на остриетата при принасяне на човешки жертви и следите от рязане по костите на скелети от епохата.