Виктория Радева чудесна! Направи бърз мат на руска фаворитка

Архив Пловдив

05-05-2012, 10:32

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Пловдивската шахматистка е само на точка от лидерката, днес се решава титлата в партия срещу световната шампионка Оболенцова

Виктория Радева взе поредната си победа на световното ученическо първенство по класически шахмат в румънския град Яши. Пловдивчанката се доближи само на точка от лидерката в класирането и по този начин запази шансове за медали от надпреварата при 11-годишните момичета.

В партия от 7-ия кръг Вики игра с черните фигури и матира сравнително бързо една от считаните предварително за фаворитки – Алина Маркова от Русия. По този начин състезателката на шах-клуб Пловдив излезе на 7-о място в подреждането с актив от 5 точки от 7 възможни.

Начело е световната шампионка от първенството в Бразилия при 10-годишните – Александра Оболенцова от Русия. В днешния предпоследен кръг тя ще бъде с черните срещу Вики, а нашето момиче има златен шанс да се реваншира за отнетата титла преди година.

Общо 6 шахматистки имат по 5 точки два кръга преди края. В първенството при 13-годишните пък асеновградчанката Маргарита Балимезова загуби от Олена Мартинкова от Украйна и вече е на 16-о място в класирането с 3,5 точки.