Локо Пд се стяга за битка с историята

Архив Пловдив

05-05-2012, 11:23

Автор:

7 дни спорт

Всичко от Автора

10 000 фенове готвят ад за Левски, ще правят невиждана хореография

Локомотив Пд се стяга за финалните рундове на битката с историята. Следващите две седмици са от изключителна важност за черно-белите и ще покажат, дали сезона за тях ще е уникална приказка или филм с тъжен край.
Ако пловдивчани спечелят купата на България, на 16 май в Бургас, ще станат едва третият отбор вдигнал всички трофеи у нас - шампионската титла, купата на България, купата на Съветската армия и суперкупата. Направят ли го феновете на тима ще имат нов повод за гордост и сериозен аргумент, че именно Локомотив е най-великия клуб в Пловдив. До този момент единствено Левски и ЦСКА могат да се похвалят с подобно постижение.
Преди това обаче Локомотив трябва да продължи битката за класиране в евротурнирите през четвъртото място в шампионата, ако не иска накрая да остане с пръст в уста. Това означава задължителна победа срещу Левски в неделя. Именно сините са прекият конкурент на Локо в битката за топ четири. Това е сериозна предпоставка в Пловдив да забравят за момент историческото си приятелство със столичани и да се хвърлят на кръв.

До сега двете агитки демонстрираха взаимно уважение и приятелство. Близостта им се корени още от времето на социализма, когато армейският клуб под Тепетата - Ботев често помагаше на ЦСКА. За това

Локо и Левски постепенно
успяха да се сближат

като сътрудничеството им се базира не само на размяна на играчи, но и на респект между агитките.
Сега обаче Локомотив играе не само за честа си, но и за възможността да се завърне в евротурнирите след 7-годишно отсъствие. И със сигурност ще забрави за приятелство. Черно-белите вече показаха, че този сезон шуробаджанащината при тях не върви. Удариха именно Левски на 1/4-финала за купата. В първенството пък слагат всичко под ножа на собствения си стадион. Или почти всичко. До момента възпитаниците на Емил Велев имат 12 победи и само една загуба - от ЦСКА. Треньорът обаче със сигурност ще търси тринадесетия домакински успех. Велев знае, че не трябва да разчита само на финала за да подсигури участието на Локомотив в евротурнирите. той вече направи грешката да се довери на един мач за класиране в Европа, докато беше треньор на Славия и това му коства поста. За това със сигурност Велев ще се хвърли здраво на сините.

Освен на терена Локомотив ще води и още една сериозна битка с Левски - тази на трибуните. Публиката на черно-белите вече е доказала, че е уникална и може да създаде невероятна атмосфера, която на респектира всеки отбор. Но феновете усещат историческото значение на следващите две седмици и вече се стягат за най-здравата подкрепа, на която са способни. От няколко дни всички фракции на агитките са се отдали на трескави приготовления. 10 000 човека работят заедно за да превърнат стадиона в парк Лаута в истински ад за сините. Освен традиционните за феновете ленти, които карат цялата тъчлиния пред трибуна "Бесика" да побелее, този път в действие ще бъдат вкарани и множество факли, димки и знамена. Ултрасите обещават да направят невиждано шоу.
- Локомотив е в подем. На прага на нещо много голямо сме. И ние сме длъжни да помогнем на отбора.

Този път Левски ще види
какво е истинска публика.

България не е София и ще го покажем ясно. След този мач и след финала за купата на България в Бургас всички ще разберат, че ако искат да победят Локомотив трябва първо да ни попитат, заканиха се от агитката на черно-белите.
И наистина в последните години пловдивчани показаха, че са не само една от най-верните агитки, но и една от най-сериозните. Почти при всяко гостуване пловдивчани се чувстват като у дома си, защото чуват познатите песни да звучат на 2-3000 гласа.Освен това привържениците са и с основна заслуга сега Локомотив да е пред прага на третия си исторически сезон. до момента отбора има във витрината си купа на Съветската армия и Шампионска титла. Сега могат да добавят и купата на България. това обаче почти сигурно щеше да е невъзможно, ако пловдивчани не се бяха обявили срещу предишния президент Галя Топалова и не я бяха принудили да продаде акциите си на Коко Динев.
Преди 6 месеца отново агитката помогна на отбора.

Феновете направиха акция
по набиране на средства
за ремонт на трибуната

от която гледат мачовете. И която в последствие нарекоха Бесика, на името на тракийските войни беси. Идентифицираното с траките, до такава степен е обхванало агитката, че тя дори е възприела волнолюбивостта на бесите свой девиз - „Неподвластни никому, никога!"

Освен това асоциацията с дверния народ населявал територията на юг от Стара планина има и друга цел - да се уязви кръвния враг Ботев, който навремето носеше името Тракия.