Група за въоръжени обири заловиха при операция "Опасните"

Архив Пловдив

06-05-2012, 10:51

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

По данни на полицията, групата е извършила въоръжени грабежи на златарски магазини и ателиета на територията на страната

Седем мъже и една жена са задържани при опит за въоръжен грабеж на заложна къща в София, съобщи агенция „Фокус". По думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, снощи в София е проведена специализирана полицейска операция „Опасните" срещу престъпна група за въоръжени грабежи в София и страната. В групата има криминално проявени лица, които са регистрирани в полицията за въоръжени грабежи, като при някои от престъпленията са привеждали жертвите в безпомощно състояние, коментира вътрешният министър.

„Групата се наблюдаваше в продължение на последните 20 дни денонощно, за да можем да реагираме в момент, когато се консумира престъплението и да могат да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия за документиране на престъпната им дейност." - допълва Цветан Цветанов. „Въоръженият грабеж беше направен на територията на кв. „Сухата река". Групата беше изключително професионално разположена на мястото на грабежа, за да могат да имат съответното наблюдение и да предупредят групата, влизаща в заложната къща при необходимост, ако бъдат забелязани полицейски патрули или служители." - пояснява вътрешният министър.

Жената, която е съпричастна към групата, е задържана заедно с автомобил, ползван от лице, което е основна фигура в престъпната група. Впоследствие е задържан още един мъж, който е бил в близост до заложната къща. Установено е, че той е служител на МВР. „След това с два автомобила - фолксваген „Пасат", противозаконно отнет преди четири дни, и фолксваген „Поло", групата започва да се изтегля през ромската махала по черните пътища към аерогара София и влиза в посока ж.к. „Дружба". При преследването участниците в групата са изоставили автомобилите и са започнали да бягат в различни посоки. Впоследствие при оказване на съпротива лицата са задържани. При преследването те са изхвърлили в контейнер маски и ръкавици, които са използвали при грабежа. Контейнерът е обезпечен от служителите на МВР, както всички автомобили, използвани от групата." - допълва още Цветанов. По думите на продавача в заложната къща, са били откраднати около 300 грама златни накити, както и 2000 лв. Установява се дали има и други липси. Няма пострадали при грабежа.

Според МВР, групата е осъществявала престъпната си дейност през последните 9 месеца, през най-оживените часове на деня. По оперативни данни, тя е извършила въоръжени грабежи на златарски магазини и ателиета на територията на страната.

Столичната полиция все още издирва тартора на групата – Върбан Асенов Борисов на 31 години от София. Борисов е известен на органите на реда за въоръжени грабежи.