Авария в Полимери, изтекоха 2000 кубика трихлоретан

Мисия Варна

06-05-2012, 07:13

Снимка:

Иван Даскалов

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Голям резервоар за химикали получи 2 пробойни

Пробойна в голям резервоар за съхранение на химически вещества в „Полимери” АД

хвърли в паника Девня и околните села.

Първият сигнал за изтичане на трихлоетан от цистерната е подаден още вчера около обед. Кметът на Девня Атанас Кузев е свикал кризисния щаб.  Резервоарът е с обща вместимост 5 000 кубически метра. В момента на появяването на отвора в него е имало около 2 000 кубически метра трихлоретан. Служители на завода веднага са предприели контролирано намаляване на нивото в резервоара.  Според тях химическото съединение е не по-вредно от изпаренията при боядисване с блажна боя.

Трихлоетанът е безцветна течност, която се използва като разтворител и за химическо чистене. В голяма концентрация причинява рак на черния и белите дробове. Затова в България е забранена употребата му "в концентрации, равни или по-големи от 0,1%, във вещества и препарати, пускани на пазара за масовия потребител или за употреба с друга цел, като почистване на повърхности или почистване на платове".

Няма опасност за населението в района Девня вследствие на пробойната, категоричен е областният управител Данчо Симеонов, който беше на мястото на аварията.  Няма разливи на опасни вещества и предпоставки за извънредна ситуация. Екип на ОУ ПБЗН – Варна веднага е изпратен на мястото с готовност да се включи в обезопасяването на района, докладва комисар Тихомир Тотев, директор на пожарната във Варна.

Часове след първия теч в съботния следобед е констатиран втори пробив. Прехвърлянето на химическото вещество в съседния резервоар обаче е невъзможно, тъй като той е пълен с луга.

Резервоарът ще бъде поставен под денонощна охрана и наблюдение. Предстои специалисти от ВМС и РИОСВ – Варна да направят детайлен оглед на цистерната преди да се предприемат мерки за ремонта й.

В началото на март тази година бе проведена работна среща при областния управител Данчо Симеонов, във връзка с търсенето на възможности за премахване на опасните продукти и намаляване на ниска за населението, съобщават от Областна администрация. На срещата стана ясно, че „Полимери” АД разполага с издадено от МОСВ комплексно разрешително, според което се задължава да оползотворява, съхранява, обезврежда и предава опасния отпадък, както и че наличието на тежка фракция на халогенирани остатъци от дестилация са следствие само от дейността на химическото предприятие. Към момента на срещата е констатирано, че резервоарът, в който се съхранява опасното вещество отговаря на изискванията за пожарна безопасност и защита на населението и съгласно Закона за опазване на околната среда и Наредбата за предотвратяване на тежки аварии с опасни вещества, ежегодно се извършват проверки от ОУ ПБЗН – Варна и РИОСВ – Варна за изпълнение на условията в разрешителното за експлоатация. Освен това самият резервоар е оборудван с нормативно изискваната система за гасене при пожар, а прилежащата му площ е покрита с бетон и почистена от суха трева.
Според издаденото комплексно разрешително дружеството е длъжно да извършва периодично проучване на възможностите за обезвреждане  на опасните тежки фракции. От МОСВ са дадени точни указания на изпълнителния директор на „Полимери” АД за работа с фирмите, които извършват третиране на посочените опасни продукти.  При липсата на подходящо съоръжение за оползотворяване на отпадъците в страната, комплексното разрешително дава възможност да се използват инсталации в Румъния или Франция при съответната организация за износ съгласно Регламент 1013/2006 г. и компетенциите на МОСВ за прилагането му.