СВЕТЪТ на 8 май

Архив Пловдив

08-05-2012, 16:39

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Световните новини накратко

Дясната „Нова демокрация", която победи на парламентарните избори в Гърция, не успя да сформира правителство. Сега мандатът отива при втората парламентарна сила – левият съюз СИРИЗА, която е против строгите мерки за ограничения и реформи, наложени от Европейския съюз в опит да се преодолее кризата. Ако политическата нестабилност продължи, вероятно ще се стигне до нови избори.

Настоящият сръбски президент Борис Тадич получи сериозна подкрепа от двама бивши конкуренти за балотажа. Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи и вицепремиер Ивица Дачич и лидерът на Либералдемократическата партия Чедомир Йованович призоваха симпатизантите си да подкрепят Тадич на 20 май.

Израел пък се размина с предсрочни избори, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху успя да се споразумее с опозицията за формиране на правителство на националното единство. Предвидено е следващите редовни парламентарни избори в Израел да се състоят през октомври догодина, а настоящото правителство е най-стабилното, което страната е имала от години.

Бившият сенатор Рик Санторум, който се отказа от изборите за кандидат-президент в Републиканската партия, призова своите поддръжници да подкрепят фаворита Мит Ромни. Така на практика Ромни остава единственият кандидат на републиканците и ще се яви на изборите срещу настоящия президент – демократът Барак Обама.

Съединените щати са предотвратили терористичен заговор на Ал Кайда за взривяване на самолет. Атентатът е бил планиран за първата годишнина от убийството на лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен от американски командоси на 2 май миналата година в Пакистан.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко отказа да се премести в болница. . Заради смятаната за политическа присъда много лидери бойкотираха срещата на страните от Централна и Източна Европа. Днес министерството на външните работи заяви, че форумът в курорта Ялта, насрочена за 11-12 май се отлага за неопределен период.

Кърито може да се окаже нещо повече от ароматна добавка към ястията. Учени изследват като средство за борба с рака на червата веществото куркумин, което се съдържа в популярната овкусителна смес от няколко вида подправки, предаде Би Би Си.

Дъстин Хофман се превърна в герой, след като се притече на помощ на напълно непознат, който получил сърдечен удар, докато тичал в лондонски парк. За щастие 27-годишният мъж се възстановява след успешна операция.

Чаша на Лейди Гага беше продадена на благотворителен онлайн търг за 46 000 британски лири. Чашата за чай е била използвана от певицата на хита „Poker Face” по време на пресконференция в Токио, три месеца след огромно цунами от март миналата година.

Гробът на известната певица Уитни Хюстън, която почина в стаята си в хотел в Бевърли Хилс, се охранява от въоръжена охрана. Това се наложило заради тълпите поклонници на певицата, както и от мародери.

Бившата половинка на Чарли Шийн Денис Ричардс и китаристът на групата "Бон Джоуви" Ричи Самбора се събраха отново.

Масажист съди актьора Джон Траволта заради сексуално посегателство. Искът му е за 2 милиона долара. Мъжът, чието име се пази в тайна, твърди, че Траволта опитал да го насили сексуално на 16 януари т.г.