Карловското село Дъбене под вода (++)

Архив Пловдив

08-05-2012, 19:07

Снимка:

Интернет

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Наводнени са над 30 къщи, няма пострадали хора. 6 часа спасителите се борят с водната стихия

Пороен дъжд се изля в Подбалкана и остави под вода над 30 къщи в карловското село Дъбене. Избите и първите етажи на сградите в ниската част на селището са били залети, на места водата е достигала 2 метра. Срутени са два гаража. Няма жертви или пострадали хора.

В продължение на 6 часа спасителите се бореха с водната стихия и около 22 ч. ситуацията е била напълно овладяна. Ръководител на акцията е директорът на Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Румен Димчев.

Водата е дошла от водосборно дере на реките Мурла и Мъртвица, а не от преливане на язовира край Сопот, каквито информации се появиха. От кметството в Сопот заявиха, че водоемът има достатъчно свободен обем и до запълването му остават около 1.5 метра. 

Пороят е ударил селото около 16.30 часа и валежите са достигнали 110 л/кв. м. Залята е най-вече ромската махала. 

Успешно е приключила първата спасителна операция за извеждането на две деца – на 2 и на 6 години от втория етаж на наводнена къща. В съседно жилище са били блокирани седем души–петима възрастни и две деца. Всички са извадени със спасителни лодки.

Вече няма блокирани и бедстващи хора, каза за ПловдивУтре кметът на Дъбене Вълко Шойлеков. Населението е било уведомено за опасността от наводнение веднага след като водите започнали да прииждат. Хората са помолени да се качат на високите етажи по домовете.

Заляти са и земеделски земи и посеви откъм северозападната страна на селото. 

Електрозахранването в Дъбене е спряно от съображения за сигурност, тъй като един от трафопостовете е бил наводнен. Служители на EVN са на място и отстраняват аварията. 

Екипи на „Противопожарна безопасност и защита на населението” са на място и изчакват да спадне нивото на водата, за да започне отводняване на къщите. Изпомпването ще продължи цяла нощ.

Изпратени са незабавно екипи на ГДПБЗН от Карлово, Сопот и Хисаря. В акцията участват два екипа от Карлово, два от Пловдив и един от Хисаря. Дейностите се координират от Националния оперативен център на ГДПБЗН. При евентуално усложняване на обстановката има готовност към района да бъдат насочени допълнителни сили и средства.

Утре ще бъде сформирана комисия, която ще опише щетите от наводнението в Дъбене, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Областният управител Здравко Димитров сутринта ще бъде в наводненото село.