Повечето майки не знаят кога детето им е затлъстяло

Новините

08-05-2012, 11:39

Снимка:

hellobeautiful.com

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Според ново проучване, 70% от майките не могат да преценят правилно дали детето им е с наднормено тегло или не

Ново проучване показва, че много майки на деца със затлъстяване не могат да преценят правилно теглото на децата си.

„Майките на деца с наднормено тегло имат с 88% по-малък шанс да преценят правилно размера на тялото на детето си, в сравнение с майките на деца с нормални параметри”, пише екипът, ръководен от Ерин Хагър от мединиския колеж към университета в Мериленд.

Част от проблема е, казват изследователите, че „пухкавото” дете се „разглежда като знак за успешно родителство, особено през ранните години, когато родителите са отговорни за здравето и храненето на детето си”.

Изследването е публикувано в майския брой на Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine и включва 281 двойки майка-дете.  Малчуганите са били средно на възраст малко под 2 години, а родителите - между 18 и 46.  Около 72% от майките били с наднормено тегло или затлъстяване.

Обобщено, почти 70% от родителите не могли правилно да преценят дали детето им е затлъстяло или не.

„В заключение повечето майки са доволни от размера на отрочето си, но възприятието им за истинските параметри е неточно”, пишат изследователите. Според тях има нужда от още проучвания  доколко тези погрешни впечатления влияят на поведението на родителите що се отнася до храненето или насърчаването към физическа активност.