Месембрия и Аполония се помиряват в Анхиало

Архив Бургас

08-05-2012, 09:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Свидетели на сключването на мирния договор ще бъдат кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на ОбС - Д-р Милена Енева, които ще бъдат и домакини на традиционната шеговита церемония. 

За поредна година Созопол и Несебър ще подпишат примирие за многовековна война, която са водили за солниците на Поморие, тогава Анхиало.

Този път домакин на церемонията, която от шеговита, постепенно през последните 7 години стана официална този път ще бъде Поморие. Миналата година събитието се състоя в Созопол. 

Свидетели на сключването на мирния договор ще бъдат кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на ОбС - Д-р Милена Енева, които ще бъдат и домакини на традиционната шеговита церемония. 

Преди близо 22 века Аполония е била изправена пред крайна опасност, за което свидетелства надпис от II в.пр. Хр, открит в град Истрия. Според съдържанието му Месембрия (Несебър) нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война. Месембрийците превзели Анхиало (Поморие), чийто солници са били вероятният повод за конфликта.

Месембрийците обсадили самата Аполония и осквернили храма на Аполон. Аполонийци поискали помощ от Истрия, която откликнала на молбата. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожесточено морско сражение флота на Месамбрия. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Тази история отпреди 22 века дава повод за създаване на традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мирът, без да бъде подписан.

Ето защо съвременниците на двата полиса намират решение как да спрат вековната непримирима вражда и да обявят край на военните действия. Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като договорът за примирие е за една година. 

Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър, като участници във войната, и градоначалникът на Поморие. От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.