Дмитрий Медведев е новият премиер на Русия

Архив Бургас

08-05-2012, 17:32

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

С избирането на Дмитрий Медведев официално приключва процесът по размяна на местата премиер-президент между него и Владимир Путин

Държавната дума на Русия (долната камара на парламента на страната) одобри Дмитрий Медведев на поста министър-председател.

Кандидатурата на Медведев беше предложена от новоизбрания президент на страната Владимир Путин.

Дмитрий Медведев беше одобрен на поста министър-председател на Русия с гласовете на 299 депутати, срещу 144 гласували против.

С избирането на Дмитрий Медведев официално приключва процесът по размяна на местата премиер-президент между него и Владимир Путин, който вчера прие поста държавен глава на Русия за трети път.

Руският парламент утвърди за премиер бившия президент Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.

Депутатите в Държавната дума (долната камара на парламента), в която управляващата партия "Единна Русия" има мнозинство, одобриха Медведев с 299 гласа "за" срещу 144 "против", след като Владимир Путин ги помоли да подкрепят кандидата му. Няма въздържали се при гласуването.

С това завърши размяната на постовете между двамата лидери. Вчера Путин положи клетва като президент на Руската федерация.

Пред депутатите Дмитрий Медведев обеща да работи с всички сили, за да изпълни дадените обещания. Преди да стане премиер той четири години бе президент на Русия.

"Като председател на правителството ще бъда открит за общуване с всички политически сили. В това виждам своя политически дълг", каза той.

Възнамерявам да работя, без да пестя сили, за да изпълня всички тези обещания, които президентът и аз дадохме в хода на последните политически събития, добави Медведев.

По конституция новият премиер има срок от една седмица да представи състава на своя кабинет.

За втори път в историята на Русия бивш държавен глава става премиер. Преди четири години Путин застана начело на правителството след два последователни президентски мандата.