СВЕТЪТ на 9 май

Архив Пловдив

09-05-2012, 16:58

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Световните новини накратко

Близо 14 000 руски военни дефилираха с маршова стъпка под звуците на музика по Червения площад по време на парада по случай победата над нацисткия режим през 1945 година. По площада дефилираха представителни роти, рота барабанчици, следвани от знаменни групи и почетен караул от трите вида въоръжени сили.

Руски самолет "Сухой Суперджет 100" e изчезнал от радарите в индонезийската столица Джакарта по време на демонстрационен полет. Връзката е прекъсната 20 минути след началото на полета.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман излиза с декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана. На практика, това е първата стъпка за създаването на Европейския съюз.

Юлия Тимошенко бе преместена в болница в Харков. Тя е настанена в здравно заведение, след като по-рано постъпиха информации, че е прекратила гладната стачка.

Демократическата партия на сръбския президент Борис Тадич и социалистите на вътрешния министър Ивица Дачич подписаха споразумение за коалиция. Социалистите ще подкрепят държавния глава на втория тур.

Френският президент Никола Саркози се срещна за последен път с министрите от кабинета в качеството си на държавен глава. Медиите описаха срещата като изключително емоционална.

Хакери, които твърдят, че са част от движението "Анонимните" са атакували социалната мрежа Twitter късно в понеделник. Те са получили достъп до над 55 хиляди акаунта, чиито потребителски имена и пароли са публикували по-късно в сайта Pastebin.

Един на всеки шест случая на рак, което прави около два милиона годишно в световен мащаб, са причинени от до голяма степен лечими или предотвратими инфекции. Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Актьорът Брад Пит е новото рекламно лице на легендарния дамски парфюм "Chanel № 5". Световните агенции обявиха, че 48-годишният актьор е дал съгласието си днес, с което ще влезе в историята като първото мъжко рекламно лице в историята на аромата.