Морето изтръгнало "античната" статуя от Созопол от дома на баровец

Архив Бургас

09-05-2012, 12:18

Снимка:

Стандарт

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Бронзова дама в морето разиграва археолози

Среднощен екшън с мистериозна статуя, потопена на морското дъно, се разигра в созополския залив, пише днес в. Стандарт.

Полицаи, археолози и водолази се озоваха в истински филм, след като рапанджии откриха необичайна находка под водата.

По-късно стана ясно, че ефектната бронзова пластика е украсявала частната резиденция "Анел" в местността Буджака край Созопол. Тя е била поставена точно на брега като част от двойна композиция. Озовала се на морското дъно, след като гигантските вълни през февруари я изкъртили и завлекли в морето.

На мистериозната находка се натъкнали двама бургазлии, които в понеделник решили да наловят миди и рапани до Каваците. 49-годишният гмурец Велин Дракалиев и синът му Андон забелязали, че на дъното лежи голяма статуя. Без да се колебаят, рибарите набрали телефон 112 и съобщили в полицията какво са видели. От местното полицейско управление пък повикали катерите на Гранична полиция, за да охраняват находката по море.

"Обадиха ми се около 20 часа и веднага пристигнах на място. Емоцията беше невероятна, много вълнуващо. С колегите археолози първото, което ни хрумна е, че статуята е антична и лежи от векове на морското дъно. Точно в този район има античен обект и бяхме много въодушевени. Когато я извадихме от морето обаче, веднага разбрахме, че няма никаква археологическа стойност", разказа шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Той повикал директора на Института по археология към БАН Людмил Вагалински и колегата му - Иво Чолаков, които в момента били на разкопки в бургаския квартал "Сарафово". Двамата експерти пристигнали буквално на пожар. Те потвърдили, че статуята е много добър образец на съвременното изкуство. Тя е изработена от бронз и тежи близо 100 кг.

Пластиката е с височина 140 см и представлява стилизирана фигура на възрастна жена в седяща поза. При първоначалния оглед е установено, че тя е повредена на няколко места. Пукнатините са се получили най-вероятно при потапянето на дъното.

"Статуята е брилянтно изпълнена, просто първокласна работа. Със сигурност има висока стойност. Каква - ще кажат изкуствоведите. Ние можем да заявим само, че в случая няма археологическа и историческа стойност.

Според нас е създадена в периода 70-80-а година", коментира след изваждането й Димитър Недев. Археолозите са открили върху долната част на статуята подпис на автора, но не са успели да го разчетат. Те са потърсили съдействие от Бисера Йосифова от Националната художествена галерия, за да успее да разкрие самоличността на автора.

Бронзовата статуя е открита на 60 метра навътре в морето, близо до далян "Чайка" край къмпинг "Каваците". Тя е била потопена на дълбочина над 3 метра. Часове наред полицаи и археолози са организирали ваденето й от морето.

Около полунощ вчера скулптурата е била изтеглена от дъното с помощта на водолази и гранични полицаи и качена на малка лодка. С плавателния съд тя е пренесена до Райския залив и след това транспортирана по суша до музея в Созопол. Рапанджиите, които са я открили, също са помогнали заедно с доброволци от града. "В 1 часа след полунощ статуята вече беше на съхранение в музея", каза Димитър Недев.

Първоначалната версия на полицаите бе, че бронзовата скулптура най-вероятно е била отмъкната от крадци. Според версията на разследването тя е била донесена в Созопол с цел препродажба, но по някаква причина сделката се е провалила.

Униформените предположиха, че крадците са я потопили в морето, за да я скрият временно до намирането на нов клиент. Едва вчера на обяд мистерията със статуята беше окончателно разкрита. Намерен бе и законният й собственик, което опроверга версията, че тя е открадната - просто е станала жертва на цунами.