Апелативният съд реши: Изборът на изпълком и президент на БФС е нелегитимен

Архив Бургас

09-05-2012, 19:28

Автор:

gong.bg

Всичко от Автора

Апелативния съд отменя частично решения на софийския градски съд и отменя решения на VI-тия коргнес на БФС свързани с избор на президент на съюза и членове на Изпълкома“, заяви за Гонг адвокат Людмил Георгиев, който води делото от страна на Христо Порточанов.

Изборът на президент на БФС и Изпълком на футболната централа на VI-тия конгрес през 2009 година е нелегитимен.

Това реши Софийският апелативен съд на 3 май по жалба на бившия член на изпълкома Христо Порточанов.

Апелативния съд отмени решенията на Софийски градски съд, които оставиха без разглеждане жалбите на Порточанов за редовността на конгреса и решенията му.

„Решенията на Апелативния съд са по жалба на г-н Порточанов срещу решения на Софийски градски съд, с което негови предишни жалби са оставени без разглеждане.

Първоначалното искане е за отмяна на решенията на конгреса на БФС през 2009 година, с които се променя устава, в частта, с която отпада ограничението президента на БФС да бъде избиран за не повече от 2 мандата. Освен това с искане за отмяна решението на конгреса за избор на президент и членове на изпълнителния комитет на БФС.

На първа инстанция жалбите бяха оставени без уважение. Апелативния съд отменя частично решения на софийския градски съд и отменя решения на VI-тия коргнес на БФС свързани с избор на президент на съюза и членове на Изпълкома“, заяви за Гонг адвокат Людмил Георгиев, който води делото от страна на Христо Порточанов.

„Развитието на делото е следното: БФС може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, ако бъде допуснато това обжалване. Срокът е 30-дневен“, каза Георгиев.

Според адвоката, ако няма обжалване решенията на Апелативния съд ще влязат в сила, а това решение отменя избора на президент и членове на Изпълкома на БФС.

Адвокат Георгиев обаче заяви, че според него е много трудно да се стигне до отмяна на всички решения на Изпълкома от 2009-та година насам, ако бъде потвърдено решението на Апелативния съд.

„Решението ще влезе в сила от определена дата и от тогава ще произведе действие според мен. Възможни са най-различни интерпретации. Считам, че въвеждане на обратна сила ще бъде много крайно, но това е личното ми мнение. Всеки заинтересован от подобно развитие може да провери дали неговото мнение съвпада с това на съда“, допълни адвокат Георгиев.