Митничарите остават в ареста

Архив Пловдив

10-05-2012, 16:43

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Четирима остават с мярка "задържане под стража", трима под "домашен арест" - това реши Апелативен съд - Пловдив

Пловдивският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение “задържане под стража“ по отношение на Георги З., Никола Т., Пламен Д. и Стефан К., както и „домашен арест” по отношение на Атанас К., Димитър Д. и Милко Х. Митничарите от пункт "Капитан Андреево" са обвинени за участие в престъпна група, създадена с цел вземане на подкупи, срещу част от тях има повдигнати обвинения за подкуп и вещно укривателство - престъпления по чл. 321 ал.3 от НК, 302 и 215 от НК.

Съдът намери, че Хасковският окръжен съд правилно  е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъдат взети мерки за неотклонение “задържане под стража“ и „домашен арест”. Седмината са обвинени в тежки умишлени престъпления, за което се предвиждат наказания лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап обосновават в достатъчна степен извода, че именно те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че начина, по който е била изградена престъпната схема и разпределянето на исканите и получавани дарове, както и служебното положение, което заема всеки един от тях в йерархията на митниците, би позволило да въздействат върху свидетелите и доказателствата по делото. Причината да бъдат потвърдени мерките „домашен арест” по отношение на Атанас К., Димитър Д. и Милко Х. са представените доказателства за заболявания на всеки един от тях. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По-рано днес стана ясно, че бившият ротен командир на двама обвинените за подкуп митничари от ГКПП Капитан Андреево – Стефан Костадинов и Атанас Курдов, е техен защитник в съда. Делото се гледаше при закрити врата, заради използваните в хода на операцията специални разузнавателни средства. Митничарите са обвинени за участие в организирана престъпна група. 

Георгиев е бивш ротен командир на танков полк в Хасково, когато в края на 70-те години на миналия век подсъдимите са отбивали военна служба като танкисти. Адвокат Георгиев се яви днес в Апелативния съд в Пловдив, където седмината арестувани служители обжалват мерките си за неотклонение. Самите митничари не се явиха в залата, като според защитниците им законът не ги задължава да присъстват на гледането на мерките. От думите на защитника им стана ясно, че Стефан Костадинов е в килия, а Атанас Курдов е под домашен арест, тъй като бил прекарал инфаркт преди време. Според адвокат Георгиев, обвиняемите могат и ще докажат произхода на намерените у тях около 15 хиляди лева. Адвокатите на обвиняемите бяха категорични, че цялата операция на ГКПП Капитан Андреево е отчитане на дейност от страна на управляващите.

Митничарите бяха заловени на 2 май с близо 15 000 лева, за които се твърди, че са взети от преминалите през пункта шофьори на товарни автомобили. Служителите бяха закопчани в стаята им за почивка. Банкнотите бяха в турски лири, евро и български левове. Според полицията, арестуваните са действали по следната схема: след края на смяната са събирали всички пари от подкупите, които са вземали, и са си ги разпределяли поравно. По-късно при обиски в домовете им бяха открити и каси с пари. Около 4000 долара бяха намерени и под дюшека на легло в един от домовете на арестуваните.