СВЕТЪТ на 10 май

Архив Пловдив

10-05-2012, 16:56

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Световните новини накратко

Спасителните екипи откриха останките на изчезналия вчера в Индонезия руски самолет "Сухой Суперджет-100". Общо 44 души имаше на борда на самолета – 8 руски граждани, един френски и един американски гражданин, две италианки и 33-ма индонезийци. Според спасителните екипи няма оцелели при катастрофата.

Най-малко 40 души загинаха при две експлозии, станали тази сутрин в центъра на сирийската столица Дамаск. Според държавната телевизия става въпрос за терористични нападения, като това са най-мощните подобни атаки, извършени от началото на годината в страната.

Планове за атентати бяха осуетени в южния руски град Сочи. Градът е домакин на Зимната олимпиада през 2014-та година. При операция на специалните служби на Русия и Абхазия са иззети преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла” и „Стрела” и голямо количество експлозиви.

Лидерът на гръцката радикална лява партия Сириза Алексис Ципрас заяви, че се отказва от опитите си да сформира правителство. Сега топката е в полето на Евангелос Венизелос, лидерът на ПАСОК - класиралата се на трето място партия, който ще опита да формира правителство.

Журналист от френската телевизия Ер Те Ел беше уволнен заради скандален коментар по адрес на приятелката на новоизбрания френски президент Франсоа Оланд - Валери Трирвильор.

Стотици хиляди британски работници от публичния сектор излизат на стачка заради пенсиите и строгите мерки за икономии, наложени от премиера Дейвид Камерън. Синдикатите обявиха, че очакват да участват 400 хиляди работници, докато правителството обяви, че очаква около 200 хиляди.

В Гърция официално бе запален олимпийският огън. На церемонията в Олимпия актрисата Ино Менегаки запали факела от слънчевите лъчи с помощта на параболични огледала. 30-тите Летни олимпийски игри ще се проведат в Лондон, Великобритания, от 27 юли до 12 август.

Американец се прекръсти на най-свирепия хищник в историята на Земята Тиранозавър Рекс. 23-годишният жител на Небраска Тайлър Голд искал повече да респектира бизнеспартньорите си и и това била причината за предприетия ход.