Затварят „Отец Паисий” за автомобили

Архив Пловдив

11-05-2012, 06:32

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Спокойно, забраната ще важи само за уикенда, заради провеждането на едноименния фестивал

Улица „Отец Паисий" ще бъде затворена за движение на автомобили в почивните дни. Причината е провеждането на едноименния фестивал, който започва днес и приключва в неделя.

Движението ще бъде забранено в събота от 8 сутринта до 23 вечерта по цялата й дължина - от градинката на „Джумаята", до Одеона. В неделя забраната ще важи за отсечката от ул. „Патриарх Евтимий" до античния паметник.

Фестивалът “Улица “Отец Паисий” се открива тази вечер пред Арт Нюз Кафе с концерт на група “Гологан”. Жив кон ще опасе неокосената зелена трева в градинката в началото на ул. “Отец Паисий” зад централна поща.

Случката ще се случи на 12-ти май. А поводът е … арт инсталацията на Илия Ламбов, наименована КонТекст. Породистият кон ще посрещне минувачите по емблематичната улица още по тъмно в събота и ще остане там през целия ден. Животинката ще бъде покрита с плащ с надпис “Текст”. Това е интерпретацията на Илия Ламбов на темата на артфестивала, обясни организаторът на проявата Веселина Сариева от фондация “Отворени изкуства”.

Екатерина Бончева от Комисията по досиетата ще разисква с пловдивчани литературните достойнства на доносите. Бончева ще води дискусията за доносите като текст, свързващ поколенията и създаващ паралелна реалност. На паркинга на ул. “Станислав Доспевски” ще има изложба с досиета, чиято цел е да се погледне на тях като на текст между фикцията и реалността.

Експозицията ще бъде достъпна от 17 до 20 часа в събота. Третият фестивален ден е посветен на арменския език. В 12 ч. на паркинга на ул. “Отец Паисий” 13 ще се проведе отворен урок по един от най-трудните световни езици. Много учени смятат, че е родствен на мъртвите фригийски език, тракийски език и дакийски език.

Та, в неделя по обяд, всеки желаещ може да научи няколко думи от етнически арменец. На откритото пространство ще бъде подредена изложба на шрифтове и книги на древни арменски автори. Първото издание на фестивала “Улица “Отец Паисий” бе с мото “Историята на улицата”. Темата на миналогодишните арт прояви бе “Градски карнавал”, а сега слоганът е “Текст”. В трите фестивални дни ще има над 40 мултимедийни събития.