След дъжд качулка – чистят реката в Дъбене

Архив Пловдив

11-05-2012, 09:18

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Прокуратурата проверява - кой е виновен за залятото село и защо реката не е почиствана от 15 години

Колко села у нас трябва да бъдат наводнени, за да се сетим, че реките трябва да се почистват?

През последните месеци водната стихия не пощади доста райони. В Бисер бедствието отне човешки животи.

Поуки няма. Сега се прави някакъв регистър, в който ще бъдат описани водоемите. Най-после ще се знае кой ги стопанисва, за да се търси отговорност. Хубаво, но каква е гаранцията, че днес или утре няма да прелее още една обрасла река? Кой ще е виновен за трагедията и за разрушените къщи? Омръзна ни от “Аз писах докладни, но няма пари”.

Такъв е коментарът и на кмета на последното пострадало село - Дъбене. Селището бе залято в късния следобед във вторник. Поройният дъжд в Подбалкана напълни водосборните канали на реките Мурла и Мъртвица и те преляха. Тъй като Дъбене се намира в най-ниската част между Стара планина и Средна гора, водата в някои къщи достигна до 2 метра.

Тази сутрин за ПловдивУтре кметът Вълко Шойлеков каза, че през последните 15 години на своето кметуване е писал няколко докладни, но “няма пари”. Затова и реката не е почиствана от цели 15 години. Не ни отговори колко сигнала е подал, пред кого, колко настоятелен е бил. Нямало ли е, ама никакъв начин през годините реката да бъде почистена? Това ще го провери прокуратурата, раздразнен обясни Шойлеков. Или както е казал народът “след  дъжд качулка”.

Три дни след бедствието в Бисер кметът на Дъбене писал последната си докладна. Сигурно доста се е стреснал.  Пък той не беше и единствен. Малко се уплаши и кметът на община Кричим Атанас Калчев. След Бисер се усети, че откакто е на власт, вече 5 години, е забравил да се грижи за безопасността на хората. След Бисер забеляза река Въча, която беше потънала в дървета. А кричимци помнят голямо бедствие. На 2 декември 1999 година голяма част от града беше залята. Като по чудо нямаше жертви.

Докладът за щетите в карловското село Дъбене ще бъде готов днес. Описани са 47 къщи, които са пострадали от водата. От понеделник започва и преглед на земеделската земя, наводнена от проливните дъждове. Страхът на хората е преминал. Сега ще чакат да бъдат обезщетени. Обещаха им го и силовият министър Цветан Цветанов и земеделският Мирослав Найденов, които естествено посетиха бедстващите. Като бонус даже ще им правят канализация.

А днес кметът Шойлеков  е приготвил един трактор, с  който ще чисти река Мъртвица. Е, като свършат и това, всичко ще е наред.

До следващото бедствие и до следващия дъжд без качулка.