СВЕТЪТ на 11 май

Архив Пловдив

11-05-2012, 17:58

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Световните новини накратко

Лидерът на основната социалистическа партия в Гърция – Пасок, Евангелос Венизелос се срещна с лидера на консерваторите Андонис Самарас в опита си да състави коалиционно правителство. Венизелос е третият водач на партия, който се опитва да сформира кабинет след изборите в Гърция. 

Сръбският президент Борис Тадич има огромни шансове да остане на поста си, пише белградският в. Политика. Според социологическо изследване сегашният държавен глава получава одобрението на 58% от гласоподавателите.

Протестиращи албанци потрошиха прозорците на правителствена сграда в македонската столица Скопие. Демонстрантите викаха "Етническа Албания", "Умрете гяури", "Убийци".

Съдебният процес срещу Андерш Брайвик бе прекъснат за кратко, след като брата на една от 77- те жертви хвърли обувка по норвежкия екстремист и извика „Върви в ада" преди да бъде изведен от заседателната зала. Това е първият гневен изблик срещу Брайвик в съда, където през април започна процеса срещу него. 

Американски учени се похвалиха със сериозен успех в борбата с вируса на ХИВ. БиБиСи съобщава, че експертна комисия към Американската агенция по храните и лекарствата е препоръчала агенцията да одобри медикамент за защита от коварната болест. Става дума за лекарството "Трувада", което и досега е част от терапията на заразени. 

Синът на сваления либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, е давал директни заповеди за убийството на бунтовници по време на бунта срещу баща си. Това става ясно от информация на телевизия "Ал Джазира", която разполага със записи на телефонни разговори, на които се чува как Сейф ал Ислам дава заповедите за убийството на бунтовници.

Съставиха класация на десетте най-четени книги в света за последните 50 години. Списъкът е дело на писателя Джеймс Чапмън. Класацията се базира на статистиките от броя продадени копия от книгите през последния половин век.

Хитовата изпълнителка Адел, която разби класациите с парчетата от албума си ”21”, е изживяла същински кошмар с тоалета си за церемонията по връчване на престижните награди "Грами" този февруари. Роклята била толкова стегната, че при една от пробите буквално дни преди церемонията, певицата припаднала.