Пуснаха Хамстера и помолиха Митьо Очите да не нарушава закона

Архив Бургас

11-05-2012, 14:17

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Цветанов още увърта кой е бил мишената на предполагаемия атентат

Ден след мистериозния арест на подсъдимия по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера той вече е на свобода, съобщи в петък пред Mediapool неговият адвокат Ваня Траянова.

Другият за кратко задържан по подозрение, че участва в заговор за убийството на бивш полицай, Димитър Желязков-Очите пък е бил накаран да подпише декларация, че не възнамерява да нарушава закона.

Така, вместо с обвинения за подготовката на особено тежко престъпление, двамата се сдобиха само с предупредителни протоколи и топли спомени от кафето и беседите "в поделенията на МВР".

Не е образувано дори и дело за подготовката на убийство, макар и срещу неизвестен извършител. Това на практика означава, че разследващите действително разполагат единствено с т. нар. оперативни данни за плановете на Хамстера и Очите, чиято достоверност обикновено е доста трудно проверима и затова не се признават от съда за доказателство.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пред бТВ в петък, че странният развой на събитията, последвал показните арести, се дължал на факта, че "информацията не е била уплътнена".

Втори ден поред МВР шефът не пожела да коментира слуховете, спускани от ведомството му, че предполагаема мишена на Хамстера и Очите е бил директорът на ГДБОП Станимир Флоров, който е и заместник главен секретар и кум на министъра.

За разлика от четвъртък вечерта, когато Цветанов доста лаконично обясни, че ставало въпрос за един от най-висшите оперативни служители в елитните служби, в петък все пак уточни, че е имал предвид ръководител в ГДБОП.

Добави и, че информацията за подготвяното покушение е достигнала до службите след среща между Петров и Желязков край Бургас. Отказа обаче да отговори дали разследващите са използвали специални разузнавателни средства по случая.

"Убеден съм, че нито Митьо Очите, нито Хамстера ще си говорят за новата театрална постановка в театъра или новите филми", анализира ситуацията вътрешният министър.

По думите му двамата са потвърдили за срещата си, но са отрекли тема на разговора им да е била подготовката на атентат срещу вивш полицай.

И Хамстера, и Митьо Очите са доста добре познати на полицията, след като първият последователно бе обвиняем по мегаделата "Наглите" и "Октопод", но в крайна сметка стана подсъдим само за участие в престъпна група за рекет и изнудване заедно с Алексей Петров, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов.

Министър Цветанов неведнъж е намеквал, че Хамстера и други лица всъщност стоят над бандата за отвличания "Наглите", от която съдът осъди преди месец четирима, но Прокопий Прокопиев-Културиста и Ивайло Евтимов-Йожи бяха оправдани по обвинението, че са ръководили групата и така тя фактически се оказа без бос.

Митьо Очите пък излезе от затвора в началото на март, след като излежа 4 години и 10 месеца затвор за сформиране и ръководене на мащабна наркобанда.