50 чувала боклуци обраха от бургаския плаж

Архив Бургас

12-05-2012, 08:06

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Ученици от всички бургаски школа, цели семейства, дори случайни минувачи запретнаха ръкави и освободиха плажната ивица и алеите от натрупания боклук.

Стотици бургазлии взеха участие в националната еко кампания „Да изчистим България за един ден”, която стартира в 10 часа днес. 50 чувала с отпадъци събраха от масовото почистване представители на местната власт и еко доброволци.

За зелената кампания ръкавици и чували бяха осигурени от общината. Местната власт се раздели на отбори и така успя да обхване повече точки, които да излъска в града днес.

Губернаторът  Константин Гребенаров и зам. областните управители Златина Дукова и Атанас Терзиев поеха пътя за солниците, а кметът Димитър Николов чистеше паралелно по морския бряг.

„Мисля, че това ще е една успешна акция. Всеки може да отдели  два или три часа от своя почивен ден и да се включи в това полезно мероприятие”, каза Гребенаров.

Ученици от всички бургаски школа, цели семейства, дори случайни минувачи запретнаха ръкави и освободиха плажната ивица и алеите от натрупания боклук.

 „За първи път се включваме. Харесва ни инициативата, защото е полезна”,  казаха ученици, които се заканиха и следващата година да участват в еко акцията.

Общинската администрация в Созопол също се включи активно в зелената инициатива. Шофьорският плаж и плажната ивица между Дюни и курорта ”Св. Тома” светнаха за няколко часа, благодарение на председателят на общинския съвет Красимира Германова, двамата зам. кметове Катя Стоянова и Петя Чапевова и много доброволци.

Група от 30-ина човека, към които се присъединиха и 5-има англичани пък приведоха в изряден вид Райския залив за новия сезон. Повече от 100 чувала смет изнесоха от красивата плажна ивица, която тази година остана без концесионер.

Акропола грейна с помощта на група археолози, а група от 50 ученици и техните наставници се включиха в почистването на мидения плаж до паметника на подводничарите в Созопол.

Кампанията премина успешно и в китния Черноморец, където повече от 300 души взеха участие в акцията.

В Китен пък Любо Дилов и компания се гмурнаха да чистят морското дъно.