Срещу 1000 лева вдигаш сватба на Античния

Архив Пловдив

14-05-2012, 12:48

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Първият Менделсон на Античния театър ще звучи на 9 юни. Паната остават. Художествено осветени те ще рекламират други културни забележителности

Сватбен ритуал на Античния театър – това е последната новина около мястото, което разгорещи пловдивчани през последните дни. Вече имало 5-6 заявки за изнесена церемония сред древните камъни. Първата сватба там ще бъде на 9 юни. Срещу 1000 лева всяка влюбена двойка може да наеме Античния, за да се бракосъчетае.  

Заради новите правила за пътуване в Стария град, сватбарите ще влизат в Театъра откъм Митрополията.

2600 лева без ДДС остава цената за всяка друга културна проява на емблематичното място.

Паната около Театъра ще бъдат сложени до края на седмицата. Решението на местната власт е твърдо и окончателно, въпреки недоволството на пловдивчани. Кметът Иван Тотев има своя визия и намерение за това какво ще се случва на Античния до края на годината, пък и след това.

“Горещата”  ограда, която загражда мястото, ще се превърне в реклама на други културни паметници в града. “Върху паната ще поставим изображения на къщи от Стария град и на други забележителности. Ще са описани подробности като работно време, вход, тяхната история.” Идеята на местната власт е туристите, които минават през Античния, да обходят и останалите не по-малко интересни маршрути. “Металната ограда ще бъде художествено осветена и няма да скрива гледката”, обеща Тотев.

Част от замисленото сигурно няма много да се хареса на кафето до Античния.  Собствениците там ще трябва да освободят до 3 метра и половина, за да има повече място за разходка на туристите.

Част от Театъра /от южната страна над тунела/ ще се превърне в  музей на открито, амбицирани са от общината. Намеренията са на етап проектиране. 95% от пловдивчани, например, не знаят какво има в подземното ниво под сцената, заразказва кметът. Замислено е в това пространство да се експонират съхранени снимки от 60-70-те години – с правени разкопки, надписи с превод. Таванът на подземието, което гледа към сцената, ще бъде стъклен. Всъщност, от най-долното ниво в древността са били издигани артистите, които участват в представлението.

Отстрани на Античния ще се обособи малък информационен център, на който ще се продават билети и сувенири, както е навсякъде в Европа.

Има идеи и за второто ниво на сцената, което ще бъде оградено, също и за третото високо ниво.

Откъм северния вход на Театъра е планувано да се разшири мястото за влизане и излизане на зрители, тъй като на прояви "там се получава една тапа", коментира Тотев.

За реформите на Античния ще бъдат използвани 200 хиляди лева по проект "Красива България".

С 2 милиона лева, получени по споразумението за прибрания софийски боклук пък, ще се пренарежда калдъръма по улиците на Стария град. Затова обаче е нужно становището на Комисията  за Националните паметници на културата. "Сега настилките са трудни за дамите с токчета", пошегува се Иван Тотев.