ЕС осъди опита за отвличане на посланика ни в Йемен

Новините

14-05-2012, 14:00

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

ВарнаУ

Всичко от Автора

Българският посланик в Йемен се отърва с леки наранявания, след като маскирани въоръжени нападатели откриха вчера огън по колата му в столицата Сана

Европейският съюз остро осъди опита за отвличане на българския посланик в Йемен и призова йеменското правителство да осигури защитата на дипломатите и другите чужденци,

съобщи Дневник като се позова на информация от агенция "Франс прес".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън "осъжда атаките в Сана на 12 май, при които беше ранен българският посланик в Йемен Борис Генадиев Борисов, и изразява искрената солидарност на Европейския съюз", каза Аштън в официално съобщение, разпространено от Европейската служба за външна дейност. "Върховният представител призовава йеменските власти да предприемат необходимите мерки, да осигурят защитата на чуждестранни граждани и да направи необходимото за разследването на инцидента", се казва още в изявлението. Опитът за отвличане на посланик Борисов е още едно доказателство за крехката ситуация в Йемен, подчерта Аштън.

Българският посланик в Йемен се отърва с леки наранявания, след като маскирани въоръжени нападатели откриха вчера огън по колата му в столицата Сана и се опитаха да го отвлекат. Посланикът е бил заедно със съпругата си, която е останала невредима.

В следващите дни по информация на българския външен министър Николай Младенов се очаква двамата да се завърнат в България за последващи прегледи. Посолството в Сана ще остане затворено за външни посетители, но ще продължи да изпълнява функциите си. Младенов ще информира своите колеги за инцидента по време на Съвета на външните министри в Брюксел.