Започна събаряне на незаконни постройки в Столипиново

Архив Пловдив

15-05-2012, 12:32

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Сеирджии гледат как се реже ламаринен павилион в центъра на гетото

Първата незаконна постройка в Столипиново падна. Служители от общинско предприятие „Жилфонд“, въоръжени с ъглошлайф и други технически приспособления, точно в 10 ч. започнаха да режат покрива на ламаринения павилион, залепен до оградата на училище „Пенчо Славейков“ на ул. „Батак“ в сърцето на гетото. Металните отпадъци ще бъдат предадени на вторични суровини, обясни кметът на район „Източен“ Петър Петров, който беше на мястото. Незаконният обект няма официален собственик и разноските за събарянето му се поемат от районното кметство.

Стотина сеирджии се събраха да гледат акцията, която стартира днес в Столипиново. Минути след като започна рязането на ламарината, собственици на незаконни павилиони на съседни улици започнаха сами да ги демонтират. До края на седмицата се очаква да бъдат съборени около 80 незаконни постройки в квартала.

Районният кмет Петров каза, че не очаква ексцесии, тъй като собствениците са били предупредени да демонтират сами незаконните обекти срещу обещанието му, че така ще запазят строителните материали за себе си. Петър Петров допълни, че очаква ръст на плащанията временно преместваемите обекти.

В район „Източен“ има около 250 незаконни обекта. Най-много са на улиците „Владая“, „Батак“ и „Крайна“. За събарянето им са предвидени 15 000 лева.