Пускат Галеви за издирване с „червена бюлетина”

Новините

15-05-2012, 10:51

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За „захарната афера” главният секретар на МВР посочи, че предстои най-сложната работа, а именно документирането на престъпната дейност

Всеки момент се очаква да бъде издадена европейска заповед за арест и след това заповед за международно издирване на братя Галеви, каза пред БНТ главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев.

Международното издирване е т.нар. „червена бюлетина на Интерпол”. Според главсека МВР е последната институция, която има отношение по темата за братя Галеви. „Главният прокурор и министърът на правосъдието направиха коментар вече по темата. Имаме проблем в закона, законова вратичка и може би липса на гъвкавост в съдебната власт”, подчерта той
Очакванията му са, че Пламен Галев и Ангел Христов да бъдат сполетени от съдбата на Христофор Аманитидис-Таки, т.е. скоро да бъдат предадени на правосъдието.

За „захарната афера” главният секретар на МВР посочи, че предстои най-сложната работа, а именно документирането на престъпната дейност. „Станахте свидетели на сложна престъпна схема. Използвани са механизми за защита, за прикриване на престъпната дейност, буферни, кухи фирми, различни форми за прикриване на дейността, което означава, че имаме работа с една добре организирана престъпна група, която е ощетявала сериозно републиканския бюджет. Тепърва се установява колко е голяма щетата. Рано е да говорим за нея. МВР неведнъж е доказвало, че при нас няма кампанийност, а последователен подход по отношение на организираната и конвенционалната престъпност”, коментира Георгиев.

Попитан за това трябва ли да има данъчна полиция, Георгиев отговори, че работят добре с НАП. Оттам направили анализ на проблемните сектори и области по отношение на събираемостта на ДДС, което дало възможност на МВР да стъпи на правилната пътека за проблемните сектори - строителство, брашна, меса, скрап, зърнени изделия, черни и цветни метали. Последните няколко реализации на МВР и НАП бяха насочени към тези сфери. „По отношение на данъчната полиция имаме горчив опит, когато в миналото ДАНС беше превърната в полицейска служба. България е малка страна и надали има място за две полицейски служби”, уточни главният секретар на МВР.

Калин Георгиев коментира и темата за борбата с корупцията в МВР. „Като започнем с операциите, „Граници”, „Палки”…, това са все операции, свързани със служители на магистрална, Гранична полиция. Институтът по психология на МВР направи анализ и определи проблемните сфери и Съветът по антикорупция, оглавен от зам.-министър Веселин Вучков, и набеляза конкретни мерки за противодействие на корупцията в МВР. Последната операция на СДВР беше по противодействие на въоръжените грабежи. При нея бяха задържани двама служители на МО и двама полицейски служители навръх Гергьовден”, каза Георгиев. Приоритетите на МВР към този момент са икономическата престъпност, финансово-кредитните престъпления, престъпленията срещу еврофондовете, битовата престъпност. „Проблемите на малкия човек, малкият в добрия смисъл на думата”, уточни още Калин Георгиев.