Без талон от джипито за гинеколог и педиатър

Архив Бургас

15-05-2012, 09:35

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Личните лекари против идеята пациентите да ги прескачат

Бременните, децата и хората със счупвания и травми по крайниците, както и пациентите с обострени състояния, които не са спешни, а неотложни,

да не чакат за талон от джипито, а да се преглеждат направо при лекаря специалист от доболничната помощ безплатно, пише в. Монитор.

За това ще настояват от новоучредената Национална асоциация на специалистите от извънболничната медицинска помощ пред Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от организацията. Новата възможност трябва да залегне в Националния рамков договор от следващата година.

Направления от джипито да не се налагат въобще за всички заболявания и състояния, при които е видно, че даден човек се нуждае от специализирана помощ и консултация при специалист, каза д-р Георги Ставракев - председател на новоучредената организация  и дългогодишен заместник-председател на Българския лекарски съюз. Така

на пациента  ще се спести неудобството

да чака на няколко опашки, когато му е зле, а също и рискът да попадне в ден, когато джипито вече е свършило талончетата и трябва да дойде за направление следващия месец, обясни преимуществата д-р Ставракев.

Не е логично човек с фрактури на костта да се разкарва от кабинет на кабинет, при положение че това може да усложни състоянието му и дори да доведе до увреждания”, коментира той. Сегашната възможност да се ползват неограничен брой направления от бременните за акушер-гинеколог и от децата за педиатър той определи като „псевдооблекчен достъп”. По думите му това ще ги разтовари и те ще имат повече време да извършват профилактика сред записаните в листата им пациенти.

Идеята не е приложима,

объркването ще е тотално

и лекарите специалисти ще се оправдават, че лимитът им за работа с касата е свършил, за да накарат хората да си плащат, контрира д-р Атанас Пелтеков от управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

Все още не сме коментирали конкретно възможността някои пациенти да ползват лекар специалист безплатно без талон от общопрактикуващия лекар, каза за „Монитор” управителят на НЗОК д-р Пламен  Цеков. Той определи искането като резонно и практично и увери, че то ще бъде обсъдено при договарянето на Националния рамков договор между касата и съсловната организация за 2013 година.