Франсоа Оланд влезе в Елисейския дворец, Саркози си тръгна (Снимки)

Архив Бургас

15-05-2012, 13:54

Снимка:

kansascity.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Оланд заяви, че иска "да открие нов път" в Европа в първата си  реч вече като държавен глава

С традиционна церемония в Париж днес Франсоа Оланд встъпва в длъжността седми президент на Петата френска република.

Франсоа Оланд стана първият социалистически лидер президент на Франция за последните 17 години. Оланд, който бе избран с 51.6% от гласовете на втория тур на изборите, е вторият президент социалист след Франсоа Митеран в историята на Франция след приемането на новата конституция през 1958 г., която слага край на Четвъртата република и началото на Петата.

Новият френски президент настоя за скромна церемония като по време на клетвата му не присъстваха дори неговите деца и тези на партньорката му Валери Трирвильор.

Церемонията включва символично предаване на властта от предишния президент Никола Саркози, полагане на клетва и почетен тур по прочутия булевард "Шан-з-Елизе" в открит ситроен.

Към 10.30 местно време Оланд пристигна в Елисейския дворец, който е резиденция на френския президент, за да поеме поста от Саркози.

След като се здрависаха на входа на двореца в присъствието на съпругата на Саркози Карла и приятелката на Оланд Валери Трирвейе, двамата политици се оттеглиха на кратка среща при закрити врата в кабинета на отиващия си президент, който ще информира приемника си за всичко, свързано с френските ядрени оръжия и процедурите за тяхното задействане.

След срещата Никола Саркози напусна Елисейския дворец, придружен от съпругата си Карла Бруни-Саркози.

След това се проведе самата церемония по встъпване в длъжност, която бе кратка и се проведе пред около 400 избрани гости.

Оланд встъпи официално в длъжност след обявяването на официалните резултати от изборите, подписването на протокола и връчването на огърлие на Ордена на почетния легион, най-високото френско почетно звание.

"Считано от днес вие олицетворявате Франция, вие символизирате ценностите на републиката и вие представлявате всички французи", обяви председателят на Конституционния съвет Жан-Луи Дебре.

"Това е мандатът, който получих от френския народ на 6 май. Да изправим отново Франция на крака със справедливост, да открием нов път в Европа, да допринесем за световния мир и за опазването на планетата", каза Оланд в първата си програмна реч вече като държавен глава.

В речта си Оланд подчерта, че е напълно наясно с предизвикателствата пред Франция, включително дълговата криза и слабия растеж. По-късно се очаква да обяви кой ще бъде премиер на страната и да замине за Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел.

Като основни предизвикателства пред Париж той определи големия дълг, слабия растеж, намалената конкурентоспособност и Европа, която се бори да излезе от кризата.

"Днес обаче потвърждавам, че няма никакъв фатализъм. Имаме обща воля, която ни обединява. Ще мобилизираме всичките си сили и средства на Франция". Ще определя приоритетите, но няма да решавам за всеки, за всичко и навсякъде, подчерта още той.

Оланд също така посочи, че иска европейските лидери да подпишат пакт, който да обвърже необходимостта от намаляване на дефицита със стимули за икономиката. Ще говоря с тях за необходимостта нашият континент да бъде защитен в този нестабилен свят, не само ценностите му, но и интересите му в името на търговския обмен, отбеляза президентът.

След като се закле той заяви, че иска да изпрати послание за доверие. "Ние сме велика нация. В миналото си Франция е преодолявала предизвикателствата, пред които е била изправена. Всеки път хората са оцелявали, запазвайки доверието в себе си". Задачата ми е да върна Франция към справедливостта, да отворя нов път в Европа и да допринеса за световния мир, отбеляза той.

След това Оланд отиде да се поклони и да положи венец на гроба на незнайния войн под Триумфалната арка, като мина с почетен кортеж в открита кола под силния дъжд по булевард "Шан-з-Елизе". На връщане новият президент спря кортежа и се здрависа със симпатизанти и граждани, които въпреки лошото време бяха дошли да го поздравят.

След приключването на церемонията в тесен кръг Оланд дава частен обед в Елисейския дворец.

До края на деня се очаква да бъде обявено името на премиера. Най-вероятно Оланд да предостави поста на един от своите приближени - Жан-Марк Еро, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия, съобщи по-рано Жан-Пиер Жойе, приятел на новоизбрания президент.

Днес следобед Оланд ще замине за Германия за вечеря с канцлера Меркел. "Ние не мислим еднакво за всичко", коментира вчера президентът. Ще си го кажем заедно, така че да можем да постигнем компромиси, допълни той.

Според Берлин, той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му. Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен "пакт на растежа", който да бъде прибавен към първоначалния текст.

След пътуването до Германия Оланд ще се срещне и с американския президент Барак Обама в петък.