Дебют за скулптора Димитър Митков (СНИМКИ)

Архив Пловдив

16-05-2012, 09:44

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Младият пловдивски скулптор Димитър Митков откри своята дебютна изложба в галерия „България” на Софийската филхармония

Младият пловдивски скулптор Димитър Митков откри своята дебютна изложба в галерия „България” на Софийската филхармония. В Мраморното фоайе на културния комплекс, 25-годишният талант събра ценители, приятели и преподаватели, за да представи творбите си, обединени като „Контрасти” . „За мен изкуството е малка крепост, в която мога да избягам и да се скрия от външния свят. Пространство, в което мога да създавам, да композирам, да променям, да премахвам и дори да крещя. Кътче, в което ми е комфортно да стоя дори без да правя нищо. А работите произлизащи от този малък свят, са чистият продукт от всички тези действия, колебания и контрастни чувства.

Това, което ме кара да творя и възбужда още повече интереса ми, е начинът  на опознаване и общуване между зрителя и творбата. Водовъртеж от чувства и емоции, в които човек попада, взирайки се в точка от пространството с лека усмивка. Разгадавайки пъзела от форми, обеми и различни изразни средства, той сякаш изпада в транс от досегът с изкуството.

Именно това дълбоко  лично, интимно преживяване ми доставя неизмеримо удоволствие и ме кара да се чувствам еднакво съпричастен и като зрител, и като творец.”

Димитър Митков е възпитаник на пловдивското СОУ „Св. Св.Кирил и Методий”, където завършва паралелка със засилено изучаване на изобразително изкуство и английски език. В Националната Художествена Академия в София  се дипломира като бакалавър, специалност „Резба”, а през 2011г. защитава магистърска степен.

Неподправеният му стил е познат на ценителите от множеството участия и представяния на конкурси, арт фестивали, пленери и общи изложби.

Изложбата „Контрасти” на Димитър Митков можете да посетите до 5 юни 2012, Галерия „България” - „Мраморно фоайе”, Софийска филхармония, на ул. Бенковски 1.