БСП: Тотев управлява тоталитарно

Архив Пловдив

16-05-2012, 12:09

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Къде е златният дъжд, който чакахме в Пловдив. Вали често, но не злато, пошегуваха се, но не на шега съветниците на левицата

“Историята около Античния театър прилича на събитията от 1988 г, когато мястото е оградено от метални огради”. Тогава по думите на Тодор Кръстев е имало доста сериозно обществено недоволство. “Сега, 24 години по-късно, се повтаря същото. Защо да се опакова? От кого да се пази? От японска група, която така или иначе ще си плати, за да разгледа Античния”, пита риторично Тодор Кръстев.

“Или пък пазят театъра от гимназистите, които ходят да се целуват”,умува на глас съветникът. “Може пък между две целувки да научат нещо за историята. И по-добре да са там, отколкото на друго опасно място”.

“Имаме неработеща администрация. Липсва стратегия за управление”, коментира друг съветник на левицата Георги Търновалийски.  

Мотив за раздразнението на червените е, че на миналата общинска сесия са били вкарани за разглеждане само 6 предложения. “За утрешното заседание са 36, но те са рутинни. Създава се илюзия, че администрацията е заработила”. По думите на Кръстев заместник-кметовете в общината нямат никакви пълномощия. Властта и решенията били съсредоточени в ръцете на Иван Тотев, както е в страната.

“Много обещания преди изборите, сега нищо”, допълни Търновалийски, който беше опонент на Тотев на кметските избори. За пример той даде неработещия сайт на общината. “Нищо не се случва – нито по-добра градска среда, нито по-добри услуги”, допълни съветникът.

Червените няма да подкрепят предложението на кмета Тотев за разваляне на концесионния договор на спирките във вида, в който е депозирано за утрешната сесия. "Тези 3 млн. лева пропуснати ползи как са изчислени", пита Кръстев. "И защо след като се приеме сумата, трябва да се дадат пълни пълномощияя на Тотев той да подписва споразумението с фирмата?"

Социалистите дадоха и друг пример от работата на управляващите – идеята за преименуването на площад Джумая джамия в Римски стадион. “Това е многовековно място, известно е по цял свят”. Според Кръстев по този въпрос е трябвало да има обществено обсъждане. “Не разбирам каква е тази любов към прекръстването”, коментира червеният съветник.

"За лудо работи, за лудо не стой" - такъв коментар направиха червените и по повод т.9 от дневния ред на сесията утре. Предложението било за гласуване две стаи да се превърнат от публична в частна общинска собственост. "Тези 29 кв.м. винаги са се ползвали от Градини и паркове, какво е това важно решение."

От левицата са недоволни и от решението на местната власт за еднаквия цвят на чадъри, тенти и покривки по пловдивските ресторанти. “След години ако дойдат други на власт и решат да направят всичко в турскосиньо, например”, попита Кръстев.