Газираните и полуфабрикатите ни правят глупави

Архив Пловдив

16-05-2012, 15:26

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Изкуствените подсладители в тези продукти може да забавят функционирането на мозъка и да засегнат паметта

Прекалената консумация на газирани напитки и сладкиши полуфабрикати води до затъпяване. Изкуствените подсладители в тези продукти може да забавят функционирането на мозъка и да засегнат паметта. Проучването на екипа на неврохирурга Фернандо Гомес-Пиниля от медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис е извършено върху плъхове, а резултати са публикувани в специализираното издание "Journal of Physiology".

Тези подсладители, както и фруктозата, големи количества от която се съдържат в царевичния сироп, могат да имат опустошителен ефект върху здравето и да допринесат за поява на диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб.

"Хранителният режим, богат на фруктоза, може в дългосрочен план да повлияе върху способността да се научава и запаметява, но редовната консумация на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в някои риби и лененото семе, помага да се ограничат вредите, причинени от този вид захари. Не става въпрос за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти", разясни проучването д-р Гомес-Пиниля.

Изследването е било направено върху плъхове, разделени на две групи. Освен обичайната храна, първите тествани гризачи консумирала вода, смесена с разтвор на фруктоза.

Втората група била подложена на същия хранителен режим, но освен това приемала омега-3 мастни киселини под формата на ленени семена и докозахексаенова киселина.

Шест седмици по-късно двете групи плъхове били тествани, за да се установи какво си спомнят от онова, което са научили в началото на изследването - да намерят изхода от лабиринт.  Оказало се, че гризачите от втората група се справили по-бързо със задачата.