Деца, жертви на насилие, имат своята "Синя стая" в Пловдив

Архив Пловдив

16-05-2012, 16:50

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

От 2008 година насам “Синя стая” функционира в Пазарджик, Шумен и София

Работна среща-обучение на тема "Участие на децата в правни процедури" откри заместник-кметът Георги Титюков в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив. По време на разговорите се установиха принципите на бъдещата съвместна работа и взаимодействието на институциите на местно ниво във връзка с разкриването на първото в града специализирано място за изслушване на деца, жертви на насилие, наречено “Синя стая”. Помещението, което се намира на първи етаж на социалното заведение, ситуирано на ул. “Неофит Бозвели” 38, е оборудвано със съответните технически средства, отговарящи на всички изисквания за провеждане на изслушване и разпити на деца-участници в съдебни и досъдебни  производства. Стаята предлага още максимална грижа за комфорта на децата, както и ограничаване на стреса по време на разпит.

Според представителни изследвания, деца-жертви на домашно насилие са били подлагани на между 6 и 12 разпита в рамките на 2-3 години от поне 10 различни лица, съобщи Георги Кацаров – административен ръководител на Районна прокуратура Пазарджик.

Този остарял метод не е съобразен с възрастта на подрастващите и ги травмира трайно. Чрез техниката в стаята за изслушване ще бъдат правени записи, които ще могат да се прослушват от компетентните органи, работещи по дадения случай, без да се налагат повторни разпити и неудобства за децата, категоричен беше той.

Предстои популяризиране и официално откриване на специализираното помещение в Пловдив. От 2008 година насам “Синя стая” функционира в Пазарджик, Шумен и София.