Кметът се препъна заради договора за спирките

Архив Пловдив

17-05-2012, 12:34

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Дадоха зелена светлина за прекратяването на концесионния договор 

Общинският съвет прие предложението за прекратяване на договора за концесията на спирките в Пловдив. През 2003-та документът е бил подписан от Иван Чомаков и фирма „Елиза 1999“ ООД.

Кметът Тотев е упълномощен от ОбС да отправи предложение към концесионера за прекратяването на контракта по взаимно съгласие. Предстоят преговори, на които ще бъдат обсъдени условията, за да приключи прословутата сага.

Община Пловдив е дала няколко пъти пари до сега и няколко пъти е стартирала процедура за изпълнител на спирки. „Първият път 1 млн. лева от общинския бюджет са отишли във фирма, която е фалирала. При втората – спирките, които са направени не са приети от концесионера и са определени като некачествени. Това е един омагьосан кръг, от който искаме да излезем. В миналия мандат властта прецени спирките като качествени, което задава много въпроси“, обобщи казусът кметът Иван Тотев.

Фирмата "Елиза 1999" е прибирала по 25 000 лева на месец от търговците, които държат под наем павилиони на автобусните спирки. Данните оповести по време на обсъждането съветничката от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. Лидетър на партията се позовава на доклад на стопанската дирекция в общината, подготвен през миналия мандат. Съветничката настоя да се изготви актуален доклад колко пари е събрал за девет години концесионерът. „Не може той да внесе в общината 1 млн. лева и да спечели от търговците три милиона, а ние да му наброим още три“, категорчна бе Каназирева.

 Според градоначалника не е ясно дали прекратяването ще струва някаква сума и каква ще бъде тя. Съветниците от опозицията в лицета на ВМРО-НИЕ скочиха срещу  предложената сума от близо 3 млн. Иван Тотев се разпали и след като каза, че е рано да се говори за пари падна при връщането си на мястото.

Нито един репортер не засне позата. Оказа се, че в този момент и разположените в залата телевизионни камери не са уловили препъването на кмета.