Падна присъдата на Кела за убийството на Мастара

Архив Бургас

17-05-2012, 08:09

Снимка:

news.bg

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Бившият шеф на СИК по Южното Черноморие Дишков бе осъден на 20 г. лишаване от свобода като подбудител и помагач на убийството на Димитър Стаматов-Мастара.

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата срещу Пламен Дишков-Кела. Това стана с решение на магистратите от 16 май. 

Бившият шеф на СИК по Южното Черноморие Дишков бе осъден на 20 г. лишаване от свобода като подбудител и помагач на убийството на Димитър Стаматов-Мастара.

С решението, оповестено вчера, става ясно, че върховните магистрати отменят присъдата на Бургаския апелативен съд от 9 март 2007 г. в частта й за Дишков и връщат делото на досъдебната фаза от стадия на привличане на обвиняем, когато е започнало задочното производство.

Заедно с това съдът взема мярка за неотклонение на Дишков "задържане под стража"."От вас научавам, че има решение. Ще коментирам, като се запозная с него", каза адвокат Ина Лулчева, която представлява Дишков по делото за възобновяване на разследването. "Малко съм изненадана, че ВКС е взел мярка за неотклонение", допълни Лулчева.

"Цял ден имах заседания, затова не съм видяла решението. По принцип би трябвало да се определи дознател, а може би следовател, който да поеме възобновеното разследване", бе лаконична Калина Чапкънова, шеф на Бургаската окръжна прокуратура.

По делото липсват сигурни данни осъденият да е знаел за влязлата в сила осъдителна присъда срещу него преди задържането в Португалия, пишат в решението си върховните магистрати. На тази база те приемат, че депозираното от Дишков искане за възобновяване е направено в законоустановения срок.

Съдът отчита факта, че осъденият не е присъствал при предявяване на обвинението на досъдебното производство, затова не може да се приеме, че се е укривал. Цялото наказателно производство е протекло по реда на задочното производство.

Магистратите се позовават и на приложено по делото решение на Върховния съд на Португалия, от което се разбира, че предаването на Дишков е поставено под решаващи условия - да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично, както и невъзможност да му бъде наложено по-тежко наказание, става ясно от решението на ВКС.

Динамичният начин на живот на Кела е едно от основанията магистратите да го оставят зад решетките. Отчитайки данните за многократно променящото му се местоживеене в различни държави, съдът приема наличието на опасност от укриване, се казва в решението от вчера.

На 21 ноември 2002 г. собственикът на месарската фирма "Дани 87" Димитър Стаматов - Мастара бе убит с един изстрел в сърцето. Мастара е приближен на Димитър Желязков - Митьо Очите.

Разследването установи, че изстрелът е произведен с флоберкова пушка от покрива на жилищен блок. По време на стрелбата Мастара е разговарял със свои хора пред недостроен обект на фирмата си на бул. "Стефан Стамболов" в Бургас.

Първоначално делото е образувано срещу неизвестен извършител. Кела е привикан на разпит в деня на разстрела, но след това е пуснат. Следващия път, когато полицията го търси, вече е извън страната.

Според граничните регистри Кела е напуснал страната от летище София 2 дни по-късно - на 23 ноември. Излетял за Полша. Привлечен е като обвиняем по убийството след тази дата.

Пламен Дишков е в криминалните хроники, преди да навърши 20 г., когато поема един от клоновете на СИК в Бургаско. Забъркан е в шумни скандали от времето на войната между групировките. В някои от тях жертвата е той.
"Не съм упълномощавал никого да ме защитава", каза Дишков, след като бе върнат в Бургас през 2011-а.

В делото участваха адвокати, ангажирани от родителите му. В края на януари т.г. в. "24 часа" единствен успя да вземе интервю с него в бургаския затвор. Кела отказа да бъде сниман, но предостави своя снимка, която обясни, че е правена някъде в Европа през последните 2-3 г. Не съм се крил, а и никой не ме е търсил, бе категоричен тогава Кела.

По процеса "Мастара" има още 2 присъди - на признатия като физическия извършител Бойко Стоянов, който в момента също е в бургаския затвор. Другият - Тодор Неделчев - Недьо, все още се издирва от Интерпол.

За разлика от Дишков Недьо бе в България по време на досъдебното производство и на част от процеса.

Делото срещу Бойко Стоянов, Тодор Неделчев и Пламен Дишков започна на 19 януари 2004 г.Първоначалните самопризнания на Стоянов са използвани при изграждане на обвинителната теза на прокуратурата. Тодор Неделчев не се признава за виновен в нито един момент от разследването.

През юни с.г. Стоянов се отказва от самопризнанията си и вече твърди, че Дишков нито му е поръчал убийство, нито му е дал пушка с оптичен мерник.

На 2 юли 2004 г. Бургаският окръжен съд произнася една 20-годишна и 2 оправдателни присъди. За виновен бе признат само Стоянов. Кела и Недьо са оневинени.

На 13 юни 2005 г. апелативните магистрати потвърждават присъдата на окръжните. На 17 март 2006 г. обаче ВКС отменя решението на апелативния съд и връща делото за ново разглеждане. На 9 март 2007 г. по делото вече има нова присъда - за виновни са признати и 3-мата обвиняеми. Бойко Стоянов и Пламен Дишков получават по 20 г. затвор при първоначален усилено строг режим, Неделчев - 16 г. Тримата са осъдени да заплатят солидарно на близките на Мастара 115 000 лв. На 11 октомври 2007 г. състав на ВКС потвърждава присъдата.

През 10-те години отсъствие на Дишков за него в Бургас се носеха най-различни слухове. Освен за пластични операции се говореше, че тайно се връща в страната.

"Никога не съм се връщал, така бях организирал бизнеса си, че да мога да го управлявам от дистанция", заяви Дишков. През август м.г. е в португалския град Кашкайш. На 24-и заедно с приятели се кани да отиде на плаж, имат среща в сладкарница. Преди познатите му обаче там нахлуват маскирани полицаи и го арестуват. В Португалия Кела прекарва месеци в затвор с особени мерки за сигурност, докато тече процедура по връщането му тук.

Делото стига до португалските върховни магистрати, които разрешават довеждането му в България, но при условия, посочени и в решението на нашия ВКС.

Дишков е в бургаския затвор от 6 януари.