Каним Microsoft и Google в „София тех парк”

Архив Бургас

17-05-2012, 12:46

Снимка:

Президентство на Р България

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

„София тех парк" ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, в близост до Площада на авиацията, на площ от 270 дка. 

Водещи американски компании от IT-сектора бяха поканени от президента Росен Плевнелиев за участие в изграждането на технологичен парк в София.

При срещите си с представители на бизнеса в Сиатъл държавният глава обеща мерки за насърчаване на ефективните инвестиции в България.

Високотехнологичният парк в София трябва да обедини научните разработки, бизнеса, който може да ги използва, и организациите, които ще осигурят финансирането, съобщи БНР.

„София тех парк" ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, в близост до Площада на авиацията, на площ от 270 дка. За достъпа до технологичния парк ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище. Паркът ще се реализира на два или три етапа.

Общо 300 млн. лв. по Оперативната програма "Конкурентоспособност" ще бъдат инвестирани в изграждането на „София тех парк”. Първата фаза предвижда строеж на офис сграда с представителства на водещи компании в областта на високите технологии. Microsoft и Google вече са поканени да участват и предстои да се запознаят с проекта.

Втората сграда ще е музей на науката и технологиите. Музеят ще е интерактивен, ще е подходящ и за деца, за които ще бъдат създадени специални образователни игри. Ще има и още една сграда, т.нар. инкубатор – място за стартиращи компании, в което те ще имат на разположение различни услуги за започване на бизнеса си. Идеята е в "София тех парк" да има много зелени площи. Ще има и голямо кафене, така че всички работещи в парка да са на едно място.

На бизнес закуска с водещи американски компании президентът обясни, че държавата ще подкрепя, включително и със средства, чуждите инвестиции в иновации и високи технологии. Подготвят се промени в Закона за инвестициите, които ще бъдат факт до края на годината. Обмисля се част от приходите от концесии да отиват за подкрепа на чужди инвестиции в иновации.

„Държавната помощ в сферата на иновациите и чуждестранните инвестиции в иновациите няма да изисква допълнително финансиране. Част от концесиите и приходите от концесии, които ние генерираме в България, таргетирано да отидат за подкрепа на чуждестранни инвестиции, но при условие, че те са насочват към високотехнологични сектори и иновации”, коментира Росен Плевнелиев.