Строителен работник без договор оцеля след полет от 15 метра в Бургас

Архив София

18-05-2012, 17:11

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Една от причините за подобни инциденти е, че масово работниците не спазват условията за безопасен труд.

31-годишния мъж, който никога не е работил на трудов договор, оцелял след като полетял от 15 метра височина по време на работа.

За случая на БургасУтре разказа шефът на инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

Той обясни, че пострадалият бил алпинист. Викали го по строежи и му плащали на хонорар. В злополучния ден той работил на обект на ул. "Калофер" в к-с Лазур.

Мъжът паднал от 15 метра височина върху ламаринен покрив, което всъщност го спасило от сигурна смърт, тъй като омекотило удара. Работникът е с контузни рани, но без опасност за живота, допълни Васков.

“Парадоксално е, че преди по малко от месец на новооткрития мол работник падна от 1.80 метра височина и почина на място. Има още един случай за щастие без фатален край. Строежът, от който е паднал строителят се намира в Слънчев бряг“, допълни Васков.

Една от причините за подобни инциденти е, че масово работниците не спазват условията за безопасен труд.

„Казват, че коланите и каските им пречили на работата, работодателите също не са толкова съвестни, не винаги осигуряват предпазни средства. Налагаме им актове, глобите са много солени. За фирмите-строители обаче те не са проблем, тъй като ако не се вместят в определените срокове губят не хиляди, а милиони. Затова предпочитат да си платят глобите вместо да изпуснат срока“, очерта ситуацията Павлин Васков.

Инспекторите продължават с масираните проверки по строителните обекти из курортите.

За идната седмица обаче те ще насочат вниманието си върху изрядността на персонала по ресторанти и хотели. За четирите почивни дни около 24-и май ще има дежурни екипи, които основно ще следят дали наетия персонал има трудов договор.

Проверките ще са насочени най-вече към Слънчев бряг. Заради баловете там стана практика работодателите да взимат хора само за празничните дни или почасово. Най-често те са без необходимите документи, допълват от трудовата инспекция.