Отбелязват с вход свободен 35-ия Международен ден на музеите

Архив Пловдив

18-05-2012, 06:17

Снимка:

Регионален исторически музей – Пловдив

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Мистериозен силует се появява на прозорците на Областното събрание на Източна Румелия и къщата на Христо Г. Данов след залез слънце.

 С изложбата „Геометрия на времето – практики в обществена среда” Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде отбелязан 35-тия Международен ден на музеите, организиран от Международния музеен съвет.

Входът днес и утре ще е свободен. Тази година темата на проявата е: „Нови предизвикателства, нови вдъхновения”. Ден по-късно – в събота, ще се случи и 8-мата Европейска нощ на музеите, организирана от френското Министерство на културата и комуникациите. Откриването на експозицията е от 18 часа, а събитието цели да хвърли повече светлина върху художествените експерименти и употреба на публичното пространство, като покаже в залите на РИМ – Пловдив творби и видео документация от различни артистични намеси и пърформанси и акции.

Те са дело на международни художници, които се интересуват предимно от работата в активна обществена среда и взаимодействието с хора. Показването на селекция от работи и видео документация от различни художествени акции привлича нова аудитория.

“Изложвата подчертава необходимостта от социално развитие на музея, което да създаде по-директна връзка между институцията и творците. Демонстрираме, че трябва да бъдем разглеждани не само като пазители на миналото, но и като адекватна съвременна платформа – партньор в изследването и рефлексията на различни процеси в съвременното общество”, разказват организаторите от Историческия музей.

Мистериозен силует се появява на прозорците на Областното събрание на Източна Румелия и къщата на Христо Г. Данов след залез слънце. “Странния силует е провокация, която иска да привлече погледа, а после мислите и емоциите на пловдивчани към институцията ни. Закачка, която няма за цел да дава отговори, а по-скоро да задава такива. За мен това е духът на българското изкуство – дух, не като призрак, а като тяга, енергия, порив”, разказва за снимката уредникът на музея Пламен Четелязов.

С нормално работно време ще бъдат отворени експезициите „Съединение на България 1885 година" на пл. „Съединение" № 1, „Българско Възраждане" на ул. „Цанко Лавренов" № 1, „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век" на ул. „Митрополит Паисий" № 2 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев" № 14.

В събота организаторите са предвидили отворена дискусия с авторите, която ще започне в зала „Съединение” от 17:00 часа, а вратите на музея ще останат отворени до 23:00 часа. Изложбата гостува до края на месеца.