Връщат блясъка на стара София

Архив София

18-05-2012, 18:27

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова предлага промени в Закона за устройство на територията, така че външните стени на културните паметници да станат публична общинска или държавна собственост. Целта е общината, или държавата да има право да ремонтира историческите фасади на столицата, а не да разчита на собствениците на сградите

Стара София връща блясъка си. Кметът Йорданка Фандъкова започва ремонт на историческите фасади в центъра.

"Ще предложа да се промени Закона за устройство на територията, така че външните стени на културните паметници да станат публична общинска или държавна собственост. Така кметството или държавата ще носят отговорност за тях, ще инвестират в ремонта им и няма да чакат частните стопани на жилищата да правят това", обяви Фандъкова след срещата си със своя букурещки колега Сорин Опреску, предаде АСН.

Домакинът разказал как се справил с олющените мазилки на културните сгради на пъпа на румънската столица. Фандъкова харесала идеята му. Дамата бе категорична, че няма да се пипа частната собственост на жилищата, а стопаните ще останат доволни, че не дават пари за ремонт на фасадата.

Така културните сгради в центъра на София ще бъдат променени бързо. Фандъкова даде за пример сградата на бившето китайско посолство срещу парламента, която е частна собственост. Близо 10 г. красивата постройка стърчеше грозно на жълтите павета. Отскоро частници й направиха основен ремонт и я превърнаха в "Клуб на милионера".

Кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. представи Йорданка Фандъкова на Осмата световна среща на българските медии, която се организира от БТА в Букурещ. Фандъкова направи презентацията в панела "България като туристическа дестинация", който бе воден от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Презентацията на страната ни привлече интереса на румънските журналисти, родни депутати, бизнесмени, както и на представителите на над 60 български вестници, списания и сайтове в чужбина. Г-жа Бозукова представи кампанията "Чудесата на България" 1 и 2. "Щастливи сме, че само преди броени седмици Нешънъл Джиографик влючи България в топ 50 на дестинациите, които човек задължително трябва да види през живота си", каза Славка Бозукова.

Тя подчерта, че облекчения визов режим с държави извън Евросъюза води до ръст на туристите у нас. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов представи въжможностите за ваканция у нас - море, ски, спа, гурме и вино, културно-исторически и приключенски туризъм.

Той съобщи, че през последните години за разкопки и изграждане на пътища към новите открития се дават 350 млн. лв., голяма част от които са европейски. Фандъкова пък разказа, че има идея да потърси консорциум с други градове, с които да кандидатстват за европейска столица на културата.

"Не съм говорила още с колегите, но можем да направим маршрут "Столиците", или да се обединим в южната част на страната с Пловдив и Бургас", каза първата дама на София. Тя бе категорична, че не бихме могли да говорим за 2019 г., ако още се обсъждат проблемите с дупките и кучетата.

Фандъкова разказа за всички строежи в града - от метрото, през "Подземния град" с антични разкопки, до новите открити сцени, над които усилено работи екипа й. В дебата се включи и Мариела Цонева от Великотърновската община, която пък разказа за кандидатурата на сторопрестолния град за европейска столица на културата. Тя дори анонсира града и като дестинация за сватбен туризъм.

Представители на родни медии зад граница пък влязоха в спор трябва ли паметникът на Съветската армия да се извисява пред сградата на Софийския университет. Част от тях настояха Шпагин да бъде демонтиран, други пък скочиха, че историята и монументите трябва да се запазят, за да привличат повече туристи. Фандъкова охлади страстите като разясни, че предстои международен конкурс, в който световни проектанти ще предложат идеи как да изглежда зоната с монумента.