Онкото става топ център в Югоизточния регион

Архив Бургас

18-05-2012, 15:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Новият линеен ускорител е първия за страната и най-ефективния апарат за лечение на онко заболявания.  

Онкологичният център в Бургас е на път да се превърне в най-добрият в целия Югоизточен регион на страната. Съвсем скоро Онкодиспансерът ще е първия в България с високотехнологична апаратура за ракови заболявания.

Диспансерът ще бъде напълно ремонтиран и със съвременна техника до няколко месеца. Общината спечели проект за реконструкцията и оборудването му, за който е отпуснато финансиране  за близо 6,5 млн. лева.

Припомняме, че с общински средства там бе закупен апарат за повърхностна рентгеножа терапия на кожни тумори. Апаратурата във всяко едно лъчетерапевтично отделение е в три разновидности – за полудълбока и дълбока рентгенова терапия, за повърхностна такава, както и апаратура за телегаматерапия.

Миналата година Онкото получи и високотехнологичен скенер от световно известна марка. Комютър томографът е на стойност 1 млн. лева, които отново са осигурени от община Бургас. Модерната апаратура  спомага за по-бърза диагностика на заболяванията и за планиране на лъчелечение

С европесйките средства отпуснати сега ще бъде направена не само  модернизация на онкологичния диспансер, но и доставка на линеен ускорител – най-ефективният апарат за лечение на онко заболявания.

Според кмета Димитър Николов за да стане Онкоболницата една от най-добрите в страната този линеен ускорител е необходим. С него ще бъде затворен целият цикъл от качествена медицинска техника.