В Ягодово овладяха разлив от канал

Архив Пловдив

19-05-2012, 12:04

Снимка:

Николай Гарджев

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Подлезът към кв. Прослав в Пловдив е наводнен. Автобус закъса на жп прелеза в Катуница

Отводнителен канал в местността Орешака край село Ягодово преля рано тази сутрин. Ситуацията е овладяна бързо, няма място за притеснения, каза за ПловдивУтре кметът Николай Гарджев.

Каналът отвежда вода към река Чая, чието ниво се е вдигнало доста заради обилните валежи. Кметът на Ягодово Николай Гарджев обясни, че в отводнителния канал има достатъчно свободен обем, преди да се достигне критичния максимум за преливане над дигата.

Преливането на канала е станало около 7.30 тази сутрин, а половин час по-късно разливът е бил овладян. Доброволци от селото са помагали на кмета за спиране пътя на водата. Иван Васев-Гаджура с фадрома е насипал земна маса, за да затвори разлива на канала. “Да се надяваме, че ще се разминем само с този лек пробив на водата. Времето се оправя и няма основание за притеснение”, коментира кметът Николай Гарджев.

Обстановката в региона е спокойна, съобщиха за ПловдивУтре от кризисния щаб към областния управител. Екипи на пловдивската дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са участвали в отводняване на къща в карловското село Дъбене и мазе в град Лъки. Заради обилните дъждове по традиция е наводнен подлеза към кв. Прослав. Водата от подлеза не може да се изпомпи, тъй като почвата е подгизнала от продължителните валежи и непрекъснато извира.

Днес по обяд аварийни екипи са били извикани да изтеглят автобус, закъсал на жп прелеза в Катуница, съобщиха още от пловдивската пожарна. Репортер на ПловдивУтре провери на място, но сигналът се оказа фалшив.