Джулиан Асандж има реален шанс на вота в Австралия

Архив София

19-05-2012, 09:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Изглежда няма законови причини, които в момента да възпрепятстват 40-годишния Асандж да се кандидатира за място в горната камара на австралийския парламент

Противоречивият основател на "Уикилийкс" Джулиан Асандж има реален шанс да спечели място в горната камара на австралийския парламент.

Това ще се случи ако Асандж осъществи плановете си да се яви на изборите, сочи проучване, цитирано от АФП и Фокус.

Проучването, проведено от социолози на управляващата лейбъристка партия, показва, че 25 % от запитаните ще гласуват подкрепят Асандж.

Поддръжниците на лявата Зелена партия е най-вероятно да подкрепят Асандж, като 39 % казват, че ще го направят.

Асандж обмисля различни опции, включително да бъде независим кандидат, или да потърси формиране на алианс с партия, както и да открие собствена партия.

Той е под домашен арест във Великобритания и очаква решение от Висшия съд в Лондон дали да бъде екстрадиран в Швеция. Ако това стане, Асанжд, който е австралийски гражданин, ще бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално нападение.

Прочутият журналист силно осъжда твърденията. Според него, те са политически мотивирани и са свързани с дейностите на "Уикилийкс".

Сайтът публикува хиляди конфиденциални документи в интернет, предизвиквайки редица международни скандали и неловки ситуации сред дипломатическите среди на международно ниво.

"Уикилийкс" казват, че изглежда, че няма законови причини, които в момента да възпрепятстват 40-годишния Асандж да се кандидатира за място в горната камара на австралийския парламент.

По-рано през януари сайтът обяви, че Асандж ще бъде водещ на телевизионно шоу. Очакванията бяха предаването да започне да се излъчва през март, но не бяха обявени повече подробности.

През 2010 г. в-к "Гардиън" номинира Асандж на 58-о място в списъка на 100-те най-влиятелни хора в медиите.